Završena historijska 'šetnja svemirom': Uspješan test koji bi mogao promijeniti budućnost

2
Radiosarajevo.ba
Završena historijska 'šetnja svemirom': Uspješan test koji bi mogao promijeniti budućnost
Foto: Prtscr / X.com / Šetnja svemirom

Četveročlana posada civila na SpaceX-ovoj misiji Polaris Dawn otvorila je hatch svoje kapsule i ušla u povijest kao prva grupa ne-vladinih astronauta koja je izvela šetnju u svemiru.

SpaceX prenosi događaj uživo — poznat i kao ekstravehicularna aktivnost (EVA) — koja je počela u 6:12 ujutro ET.

Cjelokupan SpaceX Crew Dragon uređaj koji je pokretao i štitio posadu bio je dekomprimiran i izložen vakuumu svemira — opasna i historijka prekretnica u petodnevnom putovanju posade Polaris Dawn kroz Zemljinu orbitu. Misija je već postavila rekorde, putujući dalje u svemir nego bilo koji čovjek od završetka NASA-ovog Apollo programa prije više od 50 godina.

Burne reakcije na plan njemačkog kancelara za okončanje rata u Ukrajini: 'Misle da je sad vrijeme'

Burne reakcije na plan njemačkog kancelara za okončanje rata u Ukrajini: 'Misle da je sad vrijeme'

Članovi posade — među kojima su CEO Shift4 Payments Jared Isaacman, financijer Polaris Dawn-a; njegov blizak prijatelj i bivši pilot američkog ratnog zrakoplovstva Scott 'Kidd' Poteet; te inženjeri SpaceX-a Anna Menon i Sarah Gillis — pripremali su se za ovu šetnju u svemiru još od polijetanja u 5:23 ujutro ET utorak.

Tim je polako prošao kroz proces koji se naziva 'pre-breathe', korak namijenjen uklanjanju dušika iz krvi kako bi se spriječilo stvaranje mjehurića — potencijalno smrtonosno stanje — dok su se suočavali s vakuumom svemira.

Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

Isaacman je prvi napustio kapsulu. Popeo se po pomagala za mobilnost — u suštini ljestvama koje je SpaceX nazvao 'skywalker' — da bi zakoračio u beskonačni vakuum i uživao u pogledu.

"Kod kuće imamo puno posla, ali odavde — izgleda kao savršen svijet," rekao je Isaacman.

Gillis i Isaacman bili su jedini članovi posade koji su stvarno napustili svemirski brod, i to su učinili ukupno oko 20 minuta.

Gillis je napustila kapsulu na oko 10 minuta nakon što se Isaacman vratio na svoje mjesto. Provela je vrijeme vani vrteći se u svom svemirskom odijelu — kao što se očekivalo — kako bi pomogla testirati njegovu mobilnost.

Razvijanje svemirskih odijela koja se bolje uklapaju i funkcioniraju poput normalne odjeće nego ograničavajuća i pufasta bijela odijela koja su korištena tokom prošlih šetnji u svemiru je ključni cilj SpaceX-a.

No, prozori kabine i dalje su pružali nevjerojatne poglede za cijelu posadu, nudeći zapanjujuće prizore Zemlje koja prolazi ispod. Posada Polaris Dawn može vidjeti izlazak i zalazak sunca otprilike svakih 106 minuta.

"To je iskreno jedan od mojih najdražih pogleda," rekla je Menon. "Sunce izlazi iznad horizonta i cijeli svijet se samo upali — ili cijeli svijet zaspi. I samo možete svjedočiti tome iz sata u sat, i to je toliko lijepo. Naša Zemlja je tako lijepa."

Iako je posada ranije dostigla maksimalnu visinu od više od 1.400 kilometara, šetnja u svemiru dogodila se dok je njihov brod putovao između 190 i 700 kilometara iznad Zemlje.

Sveukupno, kapsula Crew Dragon provela je oko dva sata izložena svemiru s otvorenim hatchom.

SpaceX-ova EVA odijela su impresivan podvig inženjeringa. Kompanija je dizajnirala i razvila svemirska odijela za samo dvije i po godine — posebno za ovu misiju.

Cilj je bio razviti svemirska odijela koja bi se jednog dana mogla proizvoditi u velikim razmjerima, a ne skupi i naručeni objekti koje trenutno koriste svemirske agencije.

Kada je razgovarao o viziji EVA odijela u intervjuu za CNN, Isaacman je pomenuo širu sliku: da jednog dana u svemiru žive čitava naselja ljudi.

Isaacman je rekao da je o toj viziji razgovarao sa izvršnim direktorom SpaceX-a Elonom Muskom i oni su se složili: "Trebaju nam svemirska odijela. I, znate, ne bi trebalo da koštaju stotine miliona dolara. Trebaće nam ih na desetine hiljada jednog dana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije