Preminuo James Earl Jones, legendarni glas Darth Vadera

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo James Earl Jones, legendarni glas Darth Vadera

James Earl Jones, glas zloglasnog Darth Vadera iz serijala Star Wars, preminuo je u svom domu u Dutchess County, NY, u ponedjeljak, 9. septembra, u 93. godini života.

Njegovi predstavnici iz Independent Artist Group potvrdili su njegovu smrt za Deadline.

Jones je tokom svog života primio mnoge nagrade, uključujući i rijedak EGOT status s asteriskom — osvojio je Emmy, Grammy i Tony nagrade (uključujući Tony za životno djelo 2017. godine) te počastvovan je počasnim Oscarom 2011. godine.

Ponoćni press CiK-a BiH: 'Odaziv je bio 47,73 posto, već dolaze zahtjevi za poništenje izbora'

Rođen 17. januara 1931. godine u Arkabutli, Mississippi, Jonesov duboki i moćni glas oživio je nekoliko animiranih filmskih likova, uključujući Mufasu u hitu Disneya iz 1994. godine Kralj lavova, Voice Box-a u radnji u filmu Robots iz 2005. godine i Div-u u filmskoj verziji bajke Džek i duhovi iz 2009. godine.

Takođe je igrao u filmu The Sandlot iz 1993. godine kao Mr. Mertle, bivši bejzbol igrač koji je bio vlasnik čuvenih Herculesa i Goliatha, te kao Pendleton u drami Warning Shot iz 2018. godine. Igrao je Terencea Manna u filmu Field of Dreams iz 1989. godine i kralja Jaffe Joffera u hitu Coming to America iz 1988. godine.

U 2022. godini, Cort Theatre na West 48th Streetu u Manhattanu nazvan je po Jamesu Earlu Jonesu kako bi se odala počast njegovom doprinosu pozorištu. To je ista pozornica na kojoj je nastupao u "Sunrise at Campobello" 1958. godine, samo godinu dana nakon početka svoje Broadway karijere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak