Preminuo Christoph Daum: Trebalo je da bude najbolji trener svijeta, a poroci su ga uništili

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Christoph Daum: Trebalo je da bude najbolji trener svijeta, a poroci su ga uništili
Foto: EPA - EFE / Christoph Daum

U subotu, 24. augusta, preminuo je Christoph Daum (70), jedan od najživopisnijih likova u fudbalu u posljednjih pola vijeka.

Christoph Daum je bio veoma blizu mjesta selektora Njemačke 2000. godine, nakon što je tadašnji tim koji je predvodio Erich Ribbeck doživio neuspjeh na Evropskom prvenstvu.

Daumova fudbalska priča počela je u Kelnu, gdje je igrao, a kasnije dobio prvi trenerski angažman. U premijernoj sezoni, kao pomoćnik je bio dio tima koji je stigao do finala Kupa UEFA, a već naredne sezone, sa samo 33 godine dobio je šansu da samostalno vodi Keln. U tom periodu dva puta bio viceprvak Njemačke.

Pojavio se još jedan snimak hapšenja u Visokom: Otkriva nove detalje

Pojavio se još jedan snimak hapšenja u Visokom: Otkriva nove detalje

Jednu od najčuvenijih pobjeda u karijeri ostvario je tih godina i to protiv Crvene zvezde. Na Marakani je Zvezda golovima Deje Savićevića slavila sa 2:0, a onda je u Kelnu doživjela brodolom i izgubila 3:0, zahvaljujući sjajnoj i pomalo ludoj taktici Dauma koji je u posljednjih pola sata, pri rezultatu 0:0 naredio totalnu ofanzivu.

Poslije dobrog početka uslijedili su porazi i njegov prelazak 1990. godine u Štutgart, sa kojim je već naredne sezone uspio da stigne do šampionskog pehara. Uprkos tome, ubrzo je dobio otkaz.

Poslije tri godine se preselio u Bešiktaš sa kojim je osvojio prvenstvo i kup, da bi 1996. uslijedio veliki povratak u Bundesligu, kada je preuzeo Bayer Leverkusen.

Međutim, ubrzo su krenule glasine da je ovaj trener zavisnik od kokaina, te da mu druženja sa prostitkama nisu strana, pa čak i da ima posla sa iznudama.

Daum je negirao te navode, koje je najglasnije širio njegov dugogodišnji neprijatelj Uli Henes, koji se protivio njegovom izboru na mjesto selektora. Njihov konflikt se provlačio kroz medije, a Daum je izjavio da je spreman da na testiranje da uzorke krvi, urina i kose. 

Nakon što je Henes povukao svoje optužbe o Daumovim navodnim iznudama i druženju sa prostitutkama kritika javnosti skrenula se s Dauma na Henesa. U čitavu stvar se umiješao i legndarni Bekenbauer koji branio Henesa i rekao da bi negativni nalazi riješili sve dileme i omogućili Daumu da preuzme funkciju selektora.

Ipak, kola su onda krenula nizbrdo. Dan pred važnu utakmicu Bayera i Borusije Dortmund pojavila se vijest da je Daum pozitivan, te da su u uzorku njegove kose pronađeni su tragovi kokaina. Klub je odmah raskinuo saradnju sa njim, vjerovatno i zbog čvrstih klupskih veza sa istoimenim farmaceutskim gigantom, a Savez je povukao ponuđeni ugovor.

Daum je od svega pobjegao na Floridu. On je i dalje tvrdio da je nevin, a 2001. godine se vratio u Njemačku, kada je priznao da povremeno uzima kokain, ali da nije zavisnik.

Nakon toga, nažalost, stigla je opaka bolest i fudbal je ostao bez jedne ozbiljne face, piše Sportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije