Podijelio svijet filma: Povučena optužnica protiv kontroverznog reditelja za slučaj iz 1973. godine

1
Radiosarajevo.ba
Podijelio svijet filma: Povučena optužnica protiv kontroverznog reditelja za slučaj iz 1973. godine

Najnoviji slučaj protiv direktora filma "Pijanista", koji se odnosio na navodni seksualni napad 1973. godine, trebao je biti na građanskom sudu u Los Angelesu idućeg augusta, 2025. godine, ali je sada povučen, rekao je američki tužilac Polanskog za AFP.

Slučaj je "riješen u ljeto na obostrano zadovoljstvo strana i sada je formalno odbačen", rekao je Alexander Rufus-Isaacs u mailu.

U tužbi, podnesenoj prošle godine, tvrdi se da je Polanski 1973. odveo tadašnju tinejdžerku koja je u podnescima anonimno nazvana Jane Doe na večeru u restoran u Los Anđelesu. Navodno joj je dao tekilu, a kada je počela da joj se vrti u glavi, odvezao ju je svojoj kući.

Misterija koja traje skoro 30 godina: Otpjevao najtužniju pjesmu pa nestao

"Rekla mu je: 'molim te, nemoj to da radiš'", rekla je novinarima u martu tužiteljeva advokatica Gloria Allred.

"Ona navodi da je ignorisao njene molbe. Ona takođe navodi da je okrivljeni Polanski skinuo odjeću i da je seksualno napastovao, nanoseći joj ogroman fizički, emocionalni bol i patnju."

Građanska tužba, kojom se tražila neodređena šteta, podnesena je u junu 2023., neposredno prije isteka kalifornijskog zakona koji je dozvoljavao produženi rok za tužbe protiv navodnih počinitelja seksualnih zločina.

Sudski dokumenti podneseni u Kaliforniji u julu kažu da je postignut "uslovni" sporazum.

Slavni reditelj opet na sudu: Glumica koja tvrdi da ju je zlostavljao sad ga tuži zbog klevete

Oskarovac Polanski, koji sada ima 91 godinu, je figura koja izaziva podjele, a neki u svijetu filma pozdravljaju njegov kreativni genije, dok drugi insistiraju da je uvijek bio seksualni predator.

Polanski je priznao zakonsko silovanje 13-godišnje Samanthe Geimer u nagodbi 1977. kako bi izbjegao suđenje po ozbiljnijim optužbama. Ali on je pobjegao u Francusku slijedeće godine, nakon što je odležao 42 dana u zatvoru, kada se činilo da sudija preispituje njegovo puštanje na slobodu.
Geimer je kasnije branio Polanskog, a slikao se s njim prošle godine.

Francuski sud je u maju oslobodio Polanskog za klevetu britanske glumice Charlotte Lewis nakon što ga je optužila da ju je silovao kada je bila tinejdžerka. Direktor je uvijek negirao da je počinio ovo krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak