Slavni reditelj opet na sudu: Glumica koja tvrdi da ju je zlostavljao sad ga tuži zbog klevete

0
Radiosarajevo.ba
Slavni reditelj opet na sudu: Glumica koja tvrdi da ju je zlostavljao sad ga tuži zbog klevete
Foto: EPA - EFE / Roman Polanski

Francusko-poljskom reditelju Romanu Polanskom u utorak počinje suđenje u Francuskoj zbog optužbi da je oklevetao britansku glumicu koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje prije 40 godina.

Američke vlasti slavnog reditelja još uvijek traže zbog optužbe za silovanje 13-godišnjakinje 1977., a suočava se i s nekoliko drugih optužbi za navodne seksualne napade koji datiraju decenijama unazad pa su u zastari, prenosi Hina.

Polanski odbacuje sve optužbe.

Reditelj, čija duga karijera uključuje Oscarom nagrađene filmove Rosemarynu bebu, Kinesku četvrt i Pijanista, pobjegao je pred američkim pravosuđem u Europu 1978.

Polanski se danas neće pojaviti na sudu, rekli su njegovi advokatri. Ali se očekuje da će glumica Charlotte Lewis (56), koja ga optužuje da ju je oklevetao, biti prisutna.

Lewis je 2010. optužila Polanskog da ju je kao 16-godišnjakinju seksualno napao "na najgori mogući način". Bilo je to 1983. u Parizu nakon što je mlada glumica ondje otputovala na probe za odabir glumaca.

Lewis je glumila u njegovom filmu Pirati iz 1986.

Reditelj rođen u Francuskoj uzvratio je da je to "gnusna laž", u razgovoru za časopis Paris Match 2019.

Prema Paris Matchu, Polanski je izvukao kopiju članka iz 1999. godine u britanskom tabloidu News of the World, te je citirao Lewis koja je navodno rekla: "Bila sam fascinirana njime i željela sam mu biti ljubavnica."

Lewis je kazala da citati koji su joj pripisani u tom intervjuu nisu tačni. Potom je podnijela tužbu za klevetu, a reditelj je automatski optužen prema francuskom zakonu.

"Diskreditiranje i klevetanje (ljudi) sastavni su dio sistema Romana Polanskog, a to je ono što Charlotte Lewis vrlo hrabro proziva", rekao je njezin advokat Benjamin Chouai za AFP.

Roman Polanski

Advokatica Polanskog Delphine Meillet rekla je da u članku Paris Matcha nije bilo klevete.

"Polanski ima pravo braniti se javno jer ga se optužuje javno", rekla je.

Njegovi advokati pozvali su kao svjedoka Stuarta Whitea koji je 1999. napisao članak za News of the World, američkog časopisa koji više ne postoji.

U spornom članku White navodno je opisao "kako je Lewis od prostitutke postala holivudska glumica".

Tabloid, koji je više puta optužen za klevetu i izmišljanje citata, bio je prisiljen na zatvaranje 2011. nakon što su njegovi zaposlenici optuženi za hakiranje telefona u potrazi za pričama.

Lewis je 2010. rekla da je odlučila progovoriti i obratila se advokatici Gloriji Allred iz Los Angelesa koja je zastupala žene koje optužuju američkog producenta Harveyja Weinstena, zvijezdu sitcoma Billa Cosbyja i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Roman Polanski

Francuska, Švicarska i Poljska odbile su izručiti Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama.

Polanski je 2017. pod pritiskom feministica odustao od plana da predsjeda dodjelom Cesara, francuskog ekvivalenta Oscara.

Između 2017. i 2019. još četiri žene su se javile s optužbama da ih je Polanski također zlostavljao 1970-ih, od kojih su tri bile maloljetne. On je odbacio sve optužbe.

Među njima je i kalifornijska umjetnica Marianne Barnard koja ga optužuje da ju je seksualno napastvovao 1975. nakon što ju je zamolio da pozira gola kada je imala 10 godina.

Prilikom dodjele Cesara 2020. glumica Adele Haenel napustila je ceremoniju u znak prosvjeda što je Polanski nagrađen za svoj film Časnik i špijun.

Reditelj se posljednjih godina ne pojavljuje puno u javnosti, a nije prisustvovao ni premijernoj projekciji svoga filma "Palača" u Veneciji prošloga ljeta.

Suđenje za klevetu događa se u trenutku kada se francuska kinematografija bori s optužbama da je predugo zataškavala zlostavljanja.

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Cesar glumica Judith Godreche osudila je "nekažnjivost" u filmskoj industriji, nakon što je optužila dvojicu reditelja da su je silovali i seksualno napastvovali kao tinejdžericu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije