Tradicionalna poslastica: Recept za krempite koji su koristili slastičari u Jugoslaviji

0
Radiosarajevo.ba
Tradicionalna poslastica: Recept za krempite koji su koristili slastičari u Jugoslaviji

Ako postoji kolač koji vraća u djetinjstvo, onda je to krempita – nježna, prozračna i uvijek neodoljiva.

Nekada je bila zaštitni znak starinskih slastičarni širom bivše Jugoslavije, a njeno lagano "ljuljanje" pod kašičicom i miris kuhanog mlijeka mnogima i danas budi nostalgiju.

U tadašnjoj Jugoslaviji postojale su različite verzije ove poslastice, ali su se iskusni majstori držali jedne, provjerene filozofije: krempita mora imati baršunastu, ali postojanu kremu, uz lisnato tijesto koje hrskavo puca pod zubima. Poslastičarske krempite bile su prepoznatljive upravo po toj savršenoj ravnoteži tekstura.

Izvještaj Pentagona otkrio tajne poteze nuklearne sile: Rasporedili više od 100 ICBM-ova u silose?

Za razliku od domaćih varijanti koje su naše bake pravile odvajanjem žumanaca i snijega od bjelanaca, profesionalni poslastičari ujedinili su proces – kuhali su cijela jaja s brašnom, šećerom i gustinom. A završni, najvažniji tajni sastojak bila je umućena slatka pavlaka, koja je filu davala onaj vazdušasti, svilenkasti ukus po kojem su se poslastičarske krempite razlikovale od svih ostalih, piše Žena.blic.

Ovaj kolač se i danas smatra jednim od najnježnijih klasika našeg kulinarstva.

Sastojci:

6 jaja
10 kašika šećera
6 kašika brašna
1 l mlijeka
2 kašike gustina
1 vanilin šećer
2 dl slatke pavlake
500 g lisnatog tijesta
50 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte brašno i gustin i miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.

U šerpu sipajte mlijeko i zagrijavajte ga na laganoj vatri. Kada počne da ključa, ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte je neprestano miješajući na tihoj vatri dok se fil ne zgusne i počne da se odvaja od mutilice. Skinite s ringle i ostavite da se prohladi.

Za to vrijeme ispecite lisnato tijesto podijeljeno na dva dijela. Izbockajte ga viljuškom i pecite na 210°C dok ne porumeni.

Jednu koru stavite na tacnu, a drugu isjecite na 24 kvadrata radi lakšeg posluživanja. U mlak fil dodajte umućenu slatku pavlaku i kratko izradite mikserom. Rasporedite kremu preko prve kore, a odozgo složite isječene kvadrate lisnatog tijesta.

Pospite šećerom u prahu i ostavite u frižideru da se dobro stegne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak