Tajna svjetskih kuhara: Za najbolji paradajz sos ne štedite sa ovom namirnicom
Paradajz sos je osnova mnogih recepata, pa čak i otmjenijih sosova, ali ako želite da ga napravite kod kuće, postoji način da ga učinite još ukusnijim.
Kuhari Jack Croft i William Murray, koji su radili u nekim od najboljih londonskih restorana, otkrili su kako su usavršili domaći paradajz sos.
U nedavnom videu na TikToku, kuhar je podijelio četiri različita umaka koje možete napraviti od jednostavnog paradajz pelata. Uključuju i popularni votka sos Belle Hadid, arrabiatu, romesco i provencale umak.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Uz to, Will je podijelio i svoje tajne za stvaranje savršenog umaka.
Tajni sastojak? Obilne količine maslinovog ulja.
Objavljena lista 10 najgorih bosanskih jela: Među njima i Begova čorba i hurmašice
Prvo, u veliku šerpu dodajte obilnu količinu "kvalitetnog" grčkog maslinovog ulja. Will je rekao: "Moje pravilo prilikom pravljenja sosa od paradajza je da uvijek koristite otprilike dvostruku količinu maslinovog ulja od one koju mislite da vam je potrebna. To će umaku dodati bogatiji okus."
Zatim dodajte sitno sjeckani luk, pržite, ali pazite da luk ne poprimi boju. Pirjajte luk dok ne omekša.
Dodajte so i malo sjeckanog bijelog luka, nastavljajući da pirjate sastojke. Kada i bijeli luk omekša, dodajte konzervu paradajza. Nakon toga dodajte malo crnog bibera i još više maslinovog ulja. Smanjite vatru na lagano kuhanje oko 10 minuta.
Nakon 10 minuta dodajte kašiku šećera. Nakon još deset minuta kuhanja, dodajte još prstohvat soli i bibera.
Isključite vatru. Kao opcionalni sastojak možete dodati svežanj svježih listova bosiljka, povezanih i ostavljenih da odstoje dok se umak ne ohladi.
Ovaj sos se može koristiti za razna jela ili ga možete koristiti za pripremu nekih od sosova.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.