Sočan i čokoladan: Probajte turski mokri kolač koji se topi u ustima
Radiosarajevo.ba
Ako ste ljubitelj čokoladnih i sočnih deserata koji se tope u ustima, turski mokri kolač je prava poslastica za vas.
Ovaj kolač poznat je po svom mekanom biskvitu, obilnom čokoladnom preljevu i jednostavnoj pripremi, a što duže odstoji, to je sočniji, idealno ga je pripremiti dan ranije kako bi se svi okusi savršeno proželi. Recept je podijelila food blogerica @mojakuhinjamojapravila.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mlijeka
- 2 čaše glatkog brašna
- 5 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"
- 3 čaše mlijeka
- ½ čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika kakaa
- 100 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
- Narezani orasi po želji
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Dodajte ulje i mlijeko, pa kratko izmiksajte.
- Umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Smjesu izlijte u pleh dimenzija 36×21 cm obložen papirom za pečenje i pecite na 190 °C oko 30 minuta.
- Dok se biskvit peče, u lončiću zagrijavajte mlijeko, ulje, šećer, vanilin šećer, kakao i čokoladu.
- Miješajte dok ne prokuha, pa maknite s vatre.
- Pečeni biskvit izvadite iz pleha, skinite papir za pečenje, izbodite ga čačkalicom i izrežite na kocke.
- Odmah prelijte toplim preljevom i ostavite da se potpuno ohladi, idealno preko noći.
- Prije posluživanja pospite sjeckanim orasima.
- Kolač je odličan i bez dodataka, ali za još veći užitak poslužite ga s kuglicom sladoleda od vanilije ili dodatnom čokoladom. Savršen je za svaku priliku i garantuje osmijehe na licima svih ljubitelja čokolade!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)