Sjajan recept za jesenji klasik: Metoda za najukusniju supu od bundeve
S dolaskom hladnijih dana, čorba od bundeve postaje omiljeni izbor mnogih ljubitelja kuhinje.
Poznata britanska kuharica Mary Berry, u svojoj seriji Mary Berry’s Foolproof Cooking, otkriva jednostavan, ali ključan trik za bogatiji i dublji okus, pečenje tikve umjesto kuhanja. Na taj način, tvrdi Berry, povrće oslobađa prirodnu slatkoću i dubinu arome bez potrebe za dodatkom pavlake ili pretjeranim začinima.
U receptu koji donosi BBC Food, pored bundeve koristi se i crvena paprika, đumbir i mrkva, što dodatno obogaćuje okus čorbe. Povrće se, zajedno s maslinovim uljem, solju i biberom, peče u rerni dok ne omekša i lagano se karamelizira. Po želji, pred kraj pečenja može se dodati i malo meda za dodatnu notu slatkoće.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Nakon što se povrće ispeče, priprema se baza od đumbira i povrtnog temeljca u dubokom loncu. Ispečeno povrće se zatim dodaje u lonac, a cijela smjesa se pasira štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka i kremasta. Rezultat je bogata, baršunasta čorba idealna za hladne jesenske dane.
Ono što ovaj recept čini posebnim je činjenica da ne zahtijeva mliječne proizvode kako bi bio kremast i ukusan, što ga čini pogodnim i za one koji prakticiraju vegansku ili bezmliječnu ishranu. Dodatno, zbog svoje jednostavne pripreme i dostupnih sastojaka, ovaj recept je lako izvediv i kod kuće.
Čorba se najbolje poslužuje topla, uz krišku svježeg hrskavog hljeba. Osim što zagrijava tijelo, ovaj jesenji klasik nudi bogatstvo okusa koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.