Savršen recept za paradajz supu: Odlično jelo za hladnije dane
S dolaskom hladnijih dana, paradajz supa postaje omiljeni izbor mnogih domaćinstava.
Iako se često poseže za konzerviranom verzijom iz supermarketa, blogerica i stručnjakinja za prehrambenu nauku Jennifer Pallian otkrila je recept za domaću supu koja ne samo da je ukusnija, već je i jednostavna za pripremu. Na svom blogu Foodess istakla je da njen recept podsjeća na domaću verziju popularne konzervirane supe, ali s boljim okusom i teksturom.
Ključ ove savršene supe je jedan neobičan sastojak, soda bikarbona. Jennifer objašnjava da soda bikarbona neutralizira kiselost paradajza, čineći ga prirodno slađim. Osim što poboljšava okus, ovaj sastojak sprječava zgrušavanje mlijeka koje se dodaje u supu, omogućavajući upotrebu mlijeka s nižim udjelom masnoće bez straha od razdvajanja pri kuhanju.
Samir Kurtović o minimalcu: "Ispada da nam obrazovanje ništa ne vrijedi – svi na istu platu"
Ova supa se pravi od jednostavnih sastojaka: maslaca, luka, brašna, mlijeka, konzerviranog paradajza, šećera, soli i naravno, male količine sode bikarbone. Važno je ne pretjerati sa sodom, jer u većim količinama može ostaviti neugodan, sapunast okus. Ako se slučajno doda previše, Jennifer preporučuje da se ubaci još paradajza kako bi se balansirao ukus.
Priprema je također jednostavna. Luk se prvo dinsta na maslacu, zatim se dodaje brašno, pa mlijeko, a potom i ostali sastojci. Nakon desetak minuta kuhanja na laganoj vatri, smjesa se blendira dok ne postane potpuno glatka i kremasta. Supa se završava dodatnim začinjanjem po ukusu.
Jenniferin recept pokazuje kako mali trikovi i znanje iz prehrambene nauke mogu značajno poboljšati tradicionalna jela. Ova kremasta, ali lagana paradajz supa idealna je za posluživanje uz tostirane sendviče sa sirom i zasigurno će postati nezaobilazan dio jesenskog i zimskog jelovnika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.