Kreativni pristup kuhanju: Kako da tikvice učinite još ukusnijim?

0
Radiosarajevo.ba
Kreativni pristup kuhanju: Kako da tikvice učinite još ukusnijim?

Tikvice su nekada bile potcijenjene zbog svog blagog ukusa, ali zahvaljujući kreativnim pristupima kuhanju, sve češće zauzimaju glavnu ulogu u jelima.

Umjesto da budu samo prilog, sada se pripremaju na načine koji ističu njihovu teksturu i okus. Jedan od takvih recepata dolazi od britanskog kuhara Thoma Batemana, poznatog po jednostavnim, ali inovativnim jelima.

Bateman preporučuje pripremu hrskavih štapića od tikvica koji se prže umjesto da se peku ili grilaju. Trik je u tome da se tikvice narežu na štapiće, posole kako bi se izvukla suvišna voda, a zatim umočene u laganu smjesu od bjelanca, kisele vode i mješavine kukuruznog i rižinog brašna. Prženjem na srednje jakoj temperaturi dobija se savršeno hrskava korica.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Uz ovako pripremljene tikvice, Bateman predlaže da se posluže s buratom kremastim sirom koji se savršeno slaže s hrskavim povrćem. Umjesto klasičnog kečapa, preporučuje se domaći ljuti med napravljen od meda, čili ulja, limunovog soka i maslinovog ulja, koji jelu daje poseban, pikantan šmek.

Ovaj recept ne zahtijeva puno vremena, tikvice su gotove za svega nekoliko minuta, a rezultat je izuzetno ukusan i zanimljiv prilog koji može poslužiti i kao samostalno jelo. Kombinacija hrskavog, kremastog i ljutkastog oduševit će svakoga za stolom.

Bilo da ih pripremate za porodični ručak, večeru s prijateljima ili kao zanimljiv dodatak nekom jelu, štapići od tikvica s buratom i ljutim medom donose dašak restoranske sofisticiranosti u vašu kuhinju i to bez puno truda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak