Jednostavan recept za hrskav hljeb: Savjeti poznate britanske stručnjakinje
Friteze na vrući zrak (air fryeri) postale su nezaobilazan kućanski aparat u mnogim domaćinstvima širom svijeta, a u posljednje vrijeme sve je popularnije pripremanje domaćeg hljeba upravo u njima.
Možda je tome doprinijelo i novo izdanje popularnog TV showa The Great British Bake Off, ali jedno je sigurno malo šta se može mjeriti s mirisom svježe pečenog hljeba u vlastitoj kuhinji.
Ipak, stručnjak iz kompanije Philips, kuhar Martin Senders, upozorava na jednu čestu grešku koja može upropastiti rezultat. "Najveća greška je pretrpavanje friteze. Ako pokušate peći previše tijesta odjednom, ono neće moći pravilno narasti i dobit ćete gust, težak hljeb, umjesto laganog i prozračnog," objašnjava Senders.
Raste zabrinutost u EU nakon Putinove prijetnje ratom: Pogledajte šta kažu građani devet zemalja
Rješenje je, kaže, jednostavno: tijesto treba podijeliti na manje porcije, što omogućava ravnomjerno cirkulisanje topline i time bolji rast i pečenje. Zbog toga su peciva i male pogačice idealna opcija za pripremu u fritezi. Senders također preporučuje korištenje friteze s opcijom pare, što dodatno poboljšava rezultat, hljeb će imati tanku, zlatno-hrskavu koricu i savršeno mekanu unutrašnjost.
Popularna britanska autorica recepata Emily Scott (poznata s Instagrama kao What I Ate For Breakfast) oduševila je mnoge svojom jednostavnom recepturom od samo dva sastojka – grčkog jogurta i brašna s praškom za pecivo. Iako tekstura podsjeća više na soda hljeb nego na klasični kvasni, rezultat je i dalje ukusan, s hrskavom koricom idealnom za tostiranje ili posluživanje s maslacem dok je još topao.
Novinarka Nicola Roy iz Expressa testirala je ovaj recept i ostala oduševljena: "Korica je bila nevjerovatno hrskava, a unutrašnjost savršeno žvakaća poput domaćeg sourdougha, samo još bolja. Moja porodica nije mogla vjerovati da je hljeb napravljen od samo dva sastojka". Ovakvi rezultati pokazuju da, uz pravu tehniku i malo volje, svaki zaljubljenik u kuhinju može uživati u vlastitom, svježe pečenom hljebu čak i bez rerne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.