Idealno za hladne dane: Kapuska - tradicionalno tursko zimsko varivo od kupusa i mesa
Radiosarajevo.ba
Tradicionalno tursko zimsko varivo od kupusa, poznato kao kapuska, jedno je od onih jednostavnih, ali izuzetno utješnih jela zbog kojih cijela kuća miriše.
Spoj mekanog mesa, slatkastog kupusa i bogatog paradajz-sosa stvara savršeni obrok za hladne dane.
Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je gusto, aromatično varivo koje se savršeno slaže uz krišku domaćeg hljeba, piše turkeysforlife.
Femicid u Hrvatskoj: U Sloveniji uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Međimurju
Sastojci (za 4 porcije):
- 300 g junećeg (ili jagnjećeg) mesa, narezati na kocke
- 750 g bijelog kupusa - očišćen, bez tvrdog dijela, grubo nasjeckan
- 2 velike glavice luka (oguljene, nasjeckane)
- 2 veća paradajza (ili 1 konzerva paradajza) - narezani/pasirani
- 2 kašike paradajz-pirea (ili crvene paprike/paste)
- 500 ml tople vode (ili po potrebi, više/manje)
- 1 kašika mljevene slatke paprike (može i ljute)
- 1 kašika ljute paprike u pahuljicama (opciono - za ljutinu)
- So i biber po ukusu.
Priprema:
- U velikom loncu zagrij malo ulja. Dodaj nasjeckani luk i prži dok ne postane staklast.
- Dodaj meso i kratko proprži sa lukom da dobije boju.
- Ubaci nasjeckani kupus, paradajz (ili paradajz-pire), paradajz/papriku pastu, slatku papriku i ljute pahuljice. Promiješaj sve dobro.
- Ulij toplu vodu (oko 500 ml), dosoli i pobiberi po ukusu. Ako želiš da jelo bude sasvim gusto - smanji količinu vode; ako više voliš varivo/supu, dodaj malo više.
- Poklopi i kuhaj na laganoj vatri oko 1 do 1,5 sata, dok meso i kupus ne omekšaju i ukusi se ne sjedine.
- Posluži toplo, idealno uz domaći hljeb.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)