Idealno za hladne dane: Kapuska - tradicionalno tursko zimsko varivo od kupusa i mesa

1
Radiosarajevo.ba
Idealno za hladne dane: Kapuska - tradicionalno tursko zimsko varivo od kupusa i mesa

Tradicionalno tursko zimsko varivo od kupusa, poznato kao kapuska, jedno je od onih jednostavnih, ali izuzetno utješnih jela zbog kojih cijela kuća miriše.

Spoj mekanog mesa, slatkastog kupusa i bogatog paradajz-sosa stvara savršeni obrok za hladne dane.

Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je gusto, aromatično varivo koje se savršeno slaže uz krišku domaćeg hljeba, piše turkeysforlife.

Femicid u Hrvatskoj: U Sloveniji uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Međimurju

Sastojci (za 4 porcije):

  • 300 g junećeg (ili jagnjećeg) mesa, narezati na kocke
  • 750 g bijelog kupusa - očišćen, bez tvrdog dijela, grubo nasjeckan
  • 2 velike glavice luka (oguljene, nasjeckane)
  • 2 veća paradajza (ili 1 konzerva paradajza) - narezani/pasirani
  • 2 kašike paradajz-pirea (ili crvene paprike/paste)
  • 500 ml tople vode (ili po potrebi, više/manje)
  • 1 kašika mljevene slatke paprike (može i ljute)
  • 1 kašika ljute paprike u pahuljicama (opciono - za ljutinu)
  • So i biber po ukusu.

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrij malo ulja. Dodaj nasjeckani luk i prži dok ne postane staklast.
  2. Dodaj meso i kratko proprži sa lukom da dobije boju.
  3. Ubaci nasjeckani kupus, paradajz (ili paradajz-pire), paradajz/papriku pastu, slatku papriku i ljute pahuljice. Promiješaj sve dobro.
  4. Ulij toplu vodu (oko 500 ml), dosoli i pobiberi po ukusu. Ako želiš da jelo bude sasvim gusto - smanji količinu vode; ako više voliš varivo/supu, dodaj malo više.
  5. Poklopi i kuhaj na laganoj vatri oko 1 do 1,5 sata, dok meso i kupus ne omekšaju i ukusi se ne sjedine.
  6. Posluži toplo, idealno uz domaći hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije

Podijeli članak