Idealno jelo za hladne dane: Fantastičan recept za supu od bundeve
Kuhana supa je savršen zimski obrok koji vas može ugrijati i pružiti ugodan osjećaj tijekom hladnih dana.
Jedan od najomiljenijih recepata za hladne mjesece je supa od bundeve, koja je bogata okusima i jednostavna za pripremu. Recept objavljen na Good Food stranici osvojio je više od 750 pet zvjezdica, a mnogi ljubitelji kuharstva tvrde da je ovo idealno jelo za jesenje i zimske dane. Uz blagnu začinjenost od čilija i kremastu teksturu koju daje krem fraiš, ova supa postaje pravi izbor za svakodnevni obrok.
Za pripremu ove ukusne supu potrebni su osnovni sastojci: tikva, maslinovo ulje, maslac, luk, beli luk, blagi crveni čili, povrtni temeljac i krem fraiš. Prvo se tikva oguli, odstrani seme i iseče na velike kocke. Zatim se stavlja u rernu na 200°C da se peče oko 30 minuta dok ne postane mekana i zlatno smeđa.
Sramni grafiti na Ambasadi BiH u Podgorici: MVP Crne Gore poziva na hitno procesuiranje počinilaca
Dok se tikva peče, u velikom loncu na laganoj vatri rastopite maslac i preostalu kašiku maslinovog ulja, a zatim dodajte luk, bijeli luk i većinu isjeckanog čilija. Pokrijte i kuhajte 15-20 minuta, dok luk ne omekša. Zatim dodajte pečenu tikvu, povrtni temeljac i krem fraiš, pa sve izblendajte do glatke teksture. Za dodatnu glatkoću, možete koristiti blender za tečne smese i miksati supu u serijama.
Nakon što je supa dobro izblendirana, vratite je na šporet i zagrijte je na laganoj vatri, a zatim je začinite po ukusu. Kada je spremna, servirajte je u zdjelama sa spiralama krem fraiša i pospite preostalim iseckanim čilijem za dodatnu pikantnost.
Ova supa od bundeve idealna je za one koji žele brzo i zdravo jelo koje je istovremeno bogato hranljivim sastojcima. Osim toga, recept se može lako udvostručiti i pripremiti unapred, čineći je odličnim obrokom za zamrzavanje i uživanje u njoj tokom cijele zime.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.