Gotov za tri dana: Ovo je način kako da najbrže ukiselite kupus u tegli

1
Radiosarajevo.ba
Gotov za tri dana: Ovo je način kako da najbrže ukiselite kupus u tegli

Kiseli kupus je neizostavan dio svake zimske trpeze - savršeno se slaže uz gotovo svako jelo, a teško ga je nadmašiti kao osvježavajuću, hrskavu salatu.

Iako se u prodavnicama može pronaći u glavicama, ribanac ili listovima za sarmu, domaći kiseli kupus ima poseban ukus i miris koji kupovni jednostavno ne može da zamijeni, piše Blic Žena.

Dobra vijest je da za pripremu kiselog kupusa više ne morate da imate veliko bure, podrum ili dvorište - ovaj proces se bez problema može sprovesti i u stanu, u manjim količinama. Nisu vam potrebni posebni uslovi, ni veliko iskustvo: dovoljne su čiste tegle, malo strpljenja i dobra volja. Već za tri do četiri dana možete uživati u savršeno ukiseljenom ribancu.

Mogući prekidi u snabdijevanju vodom: ViK najavio radove u 20 sarajevskih ulica

Sastojci:

  • 1 srednja glavica svjžeg kupusa
  • velika staklena tegla
  • 1,5 kašika soli
  • 1 kašika kima
  • 1 veća tegla ili više manjih
  • kamen za pritiskanje kupusa

Priprema:

1. Teglu dobro operite, isperite i osušite.

Zimnica od mrkve i bijelog luka: Jednom kada je probate, nećete moći zamisliti zimu bez nje

2. Kupus očistite od spoljnih listova, tvrde unutrašnjosti pa ga izrendajte.

3. Izrendani kupus stavite u veću posudu i pospite so. Kupus pritiskajte i miješajte rukama, kako bi doprla sa svih strana. Ovaj proces traje oko pet minuta.

4. Kupus stavljajte u teglu postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnite rukama, praktično ga zbijte i utisnite ka dnu. Na vrh stavite čist, oprani kamen, koji će kupus sprečavati da ispliva kada se u tegli pojavi tečnost. Važno je da sve vrijeme fermentacije on bude potopljen.

Na svakih nekoliko sati kamenom pritisnite kupus.

Tegla treba da bude na tamnom i hladnom mjestu, u prostoriji gdje temperatura ne prelazi više 23 stepena.

Budući da je ovo manja količina, kroz tri dana kupus bi trebalo da bude taman kiseo. Poslije tog vremena, uklonite teg i stavite poklopac na teglu, onda je prebacite u frižider. Dok se kupus kiseli, na vrhu ćete primetiti bijelu pjenu, što je znak da ste uspjeli. Ovako ukiseljen kupus u frižideru može opstati minimum dva mjeseca, a po mirisu i ukusu ćete znati da je dobar za korištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak