Dolcela recept | Božanstvena šarlota s jagodama – Lagana i elegantna poslastica

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Božanstvena šarlota s jagodama – Lagana i elegantna poslastica

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Šarlota s jagodama je pravi klasik među desertima – lagana, osvježavajuća i predivno kremasta. Savršena je za tople dane, ali i svečane prilike kada želite impresionirati goste.

Sastojci

  • 400 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za kremu

Dan kada je otišao čuveni Kinđe: U ponedjeljak obilježavanje 24. godišnjice smrti Mirze Delibašića

  • 1 limun šećer Dolcela
  • 1 vanilin šećera Dolcela
  • 150 g šećera u prahu
  • 600 ml čvrstog jogurta
  • 150 g sira mascarponea
  • 2 vrećice mljevenog želatina Dolcela
  • 10 kašika vode
  • 500 g jagoda

Priprema

Priprema želatina – Želatin pomiješati s vodom i ostaviti da nabubri. Zatim ga lagano zagrijati dok se potpuno ne rastopi.

Priprema kreme – Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, zatim dodati rastopljen želatin i lagano sjediniti.

Slaganje šarlbote – Piškote kratko umakati u sok od narandže i slagati ih po ivicama i dnu kalupa.

Dodavanje fila i jagoda – Preko piškota sipati dio kreme, zatim rasporediti jagode, i ponavljati postupak dok se ne utroše svi sastojci.

Hlađenje i serviranje – Šarlotu ostaviti u frižideru najmanje 4 sata kako bi se stegnula. Prije serviranja dekorisati svježim jagodama.

Savjeti za savršen rezultat

Koristite svježe, zrele jagode za najbolji okus.

Piškote umočite samo kratko u sok, kako ne bi bile premekane.

Ostavite desert u frižideru preko noći za savršenu teksturu i bogatiji okus.

Božanstvena šarlota s jagodama je jednostavna, ali elegantna poslastica koja će oduševiti svakog ljubitelja laganih i voćnih deserata!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak