Dodatak za fenomenalan gulaš: Tajna za savršeno jelo

0
Radiosarajevo.ba
Dodatak za fenomenalan gulaš: Tajna za savršeno jelo

Kako temperature padaju i dani postaju kraći, jela poput gulaša postaju omiljeni izbor za mnoge domaćine.

Bilo da se radi o povrtnom, janjećem ili goveđem gulašu, ovo toplo i zasitno jelo pruža savršenu utjehu tokom hladnih večeri. Međutim, stručnjaci za kulinarstvo otkrivaju da jedan jednostavan korak može napraviti veliku razliku u ukusu vašeg gulaša.

Prema savjetima kulinarskog stručnjaka Juliana Klende, ključ je u pravilnom začinjavanju tokom cijelog procesa kuhanja. On objašnjava da dodavanje začina nije nešto što se radi samo na početku ili kraju, već postupno, kako se jelo razvija.

Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije

"Dodavanje soli i začina u različitim fazama kuhanja gradi složenost okusa. Probajte jelo dok kuhate, jer svaki novi sastojak mijenja ukupnu ravnotežu, pa začine treba stalno prilagođavati", ističe Klenda.

Jedna od najčešćih grešaka je previše soli prerano, što može učiniti da okus postane "ravan". Klenda savjetuje da se na začinjavanje gleda kao na slikanje, bolje je dodavati sloj po sloj nego pokušavati popraviti sve na kraju. Na taj način, gulaš dobija bogat, dubok i uravnotežen okus.

Poseban korak koji donosi veliku razliku je dodavanje malo kiselosti pred kraj kuhanja. "Par kapi limunovog soka, malo sirćeta ili kašika paradajz-pirea mogu probuditi jelo i unijeti svježinu u okus", objašnjava stručnjak. Upravo taj završni dodir daje gulašu živost i pojačava sve ostale arome.

Kada su u pitanju začinsko bilje, Klenda upozorava da svježe biljke poput bosiljka, peršuna, korijandera i kopra ne treba stavljati prerano, jer gube boju i aromu. One se dodaju u posljednjim minutama kuhanja ili se pospu po jelu prilikom serviranja.

S druge strane, bilje poput timijana, ruzmarina i lovora može se kuvati duže, jer doprinosi onom prepoznatljivom mirisu sporokušanih jela. Rezultat je gulaš pun okusa, mirisa i topline savršen za hladne novembarske večeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak