Desert bez pečenja koji je osvojio sve: Kremasta torta sa turskim keksom, sprema se veoma brzo

1
Radiosarajevo.ba
Desert bez pečenja koji je osvojio sve: Kremasta torta sa turskim keksom, sprema se veoma brzo

Ako volite sočne i bogate torte, ova kremasta torta sa turskim keksom je pravi izbor.

Kombinacija osvježavajućeg narandžinog soka, vanila pudinga i čokoladnog preliva stvara savršen balans ukusa, dok turski keks daje laganu strukturu i idealnu sočnost. Ova torta ne zahtjeva pečenje i idealna je za sve prilike kada želite da impresionirate svoje goste jednostavnim, ali sofisticiranim desertom.

Sastojci: 

Za fil:

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

  • 300 – 350 ml soka od narandže (iscijediti 4–5 komada)
  • 5 kašika šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 80 g pudinga sa ukusom vanile
  • 150 g margarina ili maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 pakovanje od 300 g turskog keksa

Za preliv:

  • 200 g crne čokolade
  • 100 g margarina ili maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • Dekoracija po želji: orašasti plodovi, narandžina korica, šlag, čokoladne mrvice…

Priprema

Priprema pudinga:

  • Iscijedite narandže i pomiješati sok sa 200 ml mlijeka u šerpi, zagrijati do ključanja uz povremeno miješanje.
  • Puding pomiješati sa preostalih 200 ml mlijeka i kristal šećerom, pa dodati u skoro ključali narandžin sok i mlijeko. Miješati dok se smjesa ne zgusne.
  • Skloniti sa vatre, staviti streč foliju direktno na puding i ostaviti da se ohladi.

Priprema čokoladnog preliva:

Crnu čokoladu, margarin i mlijeko otapati zajedno na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, zagrijavajući na srednjoj jačini po 30 sekundi dok se sve ne otopi. Ostaviti da se hladi.

Priprema kreme:

  • Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, dodavati ga u margarin u 2–3 navrata, mutiti dok se fil ne ujednači.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku.

Slaganje torte:

  • Turski keks podijeliti na četiri dijela.
  • Prvi sloj keksa staviti u kalup ili manju tepsiju. Premazati ga čokoladom i staviti u frižider 10 minuta da se stegne.
  • Kada se čokolada stvrdne, premazati filom, a zatim tankim slojem slatke pavlake.
  • Ponoviti postupak dok se ne utroše svi slojevi keksa, čokolade i filova.

Završna dekoracija:

  • Torta se prvo stavlja u frižider da se malo stegne, zatim se pažljivo skida kalup ili prebacuje na tacnu.
  • Dekorisati po želji i služiti hladno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak