Buhtle - domaća poslastica mekana kao pamuk: Tope se u ustima

0
Radiosarajevo.ba
Buhtle - domaća poslastica mekana kao pamuk: Tope se u ustima

Ovaj recept pruža savršeni spoj ukusa i teksture i omiljen je širom svijeta, posebno u zemljama poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Svojim specifičnim oblikom i formom, buhtle prosto mame da se dijele – najljepše ih je lomiti i jesti dok su još tople, kada iz njih curi slatki džem, a radost u društvu je neizbježna.

Buhtle savršeno pristaju uz šoljicu omiljenog aromatičnog čaja ili kafe, a mogu biti desert ili poslastica za užinu koju djeca obožavaju. Ako vam je ponestalo ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz rerne, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najsočnije buhtle sa džemom!

Udar na džepove građana: U ovom bh. gradu voda bi mogla poskupjeti za čak 66%, a kanalizacija za 75%

Sastojci:

Za tijesto:

– 500 g brašna
– 250 ml mlijeka
– 100 g šećera
– 100 g maslaca (otopljenog)
– 2 jajeta
– 1 kvasac (suvi ili sveži)
– prstohvat soli
– vanilin šećer (po želji)

Za punjenje:

– džem po izboru (najčešće se koristi džem od kajsije ili maline)

Za premazivanje:

– 1 jaje
– prah šećer (za posipanje, po želji)

Priprema:

Ako koristite svjež kvasac, rastvorite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao. Ako koristite suhi, možete ga dodati direktno u brašno.

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mlijeko sa kvascem. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Brzo, jednostavno i ukusno: Pogledajte najbrži način za pripremu tradicionalne bosanske pite

Nakon što se tijesto diglo, premjesite ga i podijelite na manje dijelove (oko 50-60 g svaki). Svaki komad tijesta razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajetom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe, piše Direktno.

Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Prijetno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak