Brza i ukusna: Carska turšija koju iskusne domaćice prave bez kuhanja preliva

0
Radiosarajevo.ba
Brza i ukusna: Carska turšija koju iskusne domaćice prave bez kuhanja preliva

Ako volite zimnicu koja je puna okusa i vitamina, carska turšija u tegli bez kuhanja pravi je izbor.

Ovaj tradicionalni recept starih domaćica prenosi se s koljena na koljeno, a priprema je jednostavna i brza.

Sastojci za turšiju:

  • 1 kg zelenog paradajza
  • 1 kg zelene paprike
  • 3 kg karfiola
  • 1 kg crvene paprike
  • 1 kg šargarepe
  • Celer po želji (sa listovima)

Sastojci za marinadu:

Navijači Željezničara neće prisustvovati derbiju: "Odluka FK Sarajevo nije u skladu s pravilima"

  • 500 ml ulja
  • 1 l jabukovog sirćeta
  • 100 g šećera
  • 200 g soli

Priprema:

  • Operite i očistite povrće, uklonite sjemenke i isjecite ga na željene komade.
  • U dubokoj posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu. Marinada se ne kuha, već se dobro miješa.
  • Stavite pripremljeno povrće u posudu i prelijte marinadom, dobro promiješajte.
  • Miješajte turšiju nekoliko sati kako bi se sastojci sjedili.
  • Nakon 24 sata turšiju sipajte u tegle, prelijte tečnošću i stavite na hladno mjesto.
  • Najbolji ukus postiže se nakon tri sedmice odležavanja.
  • Ova turšija je odličan izvor vitamina za zimske dane, a dodatak povrća možete prilagoditi svom ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak