Bosanski lonac: Tradicija u jednom loncu koja grije dušu

0
Radiosarajevo.ba
Bosanski lonac: Tradicija u jednom loncu koja grije dušu

Kada temperature padnu, jedno jelo koje se uvijek vraća na trpeze širom Bosne i Hercegovine je bosanski lonac.

Ovo tradicionalno jelo, koje mnogi s razlogom zovu pravim "comfort foodom" za hladnije dane, spoj je jednostavnosti, strpljenja i okusa koji vraća u djetinjstvo.

Jelo ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini, a pojedini pretpostavljaju da porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, navodno kao rudarsko jelo. Orignalno se pripremao u zemljanom loncu, polako se kuhao satima na otvorenoj vatri, a svaka kuća imala je svoj "tajni sastojak". Osnova je uvijek ista, meso (najčešće junetina ili jagnjetina) i puno sezonskog povrća, kao što su kupus, krompir, mrkva, paradajz, luk, paprike. Red po red, sve se slaže u slojevima, prelije vodom i ostavi da vatra odradi svoje.

Devet godina zatvora zbog ubistva: Zajedno pili, pa mu nožem nanio 13 rana

Danas se bosanski lonac priprema i u modernim posudama, ali princip je isti. Dakle, sporo kuhanje koje iz svakog sastojka izvuče maksimalan okus.

Topao, bogat, pun mirisa, bosanski lonac je više od jela. To je podsjetnik na vrijeme kad se sve radilo polako i s ljubavlju.

Recept: Bosanski lonac (za 4 osobe)

Sastojci:

500 g junetine (ili jagnjetine)
1 manja glavica kupusa
3 krompira
2 mrkve
1 crveni luk
1 paprika
1 paradajz
2 čehna bijelog luka
So, biber, lovorov list
Kašika ulja ili komad maslaca
Voda po potrebi

Priprema:

1. Meso isjeći na komade i posoliti.
2. Povrće oprati i isjeći na veće komade.
3. U lonac slagati red mesa, red povrća (sve dok se sastojci ne potroše)
4. Dodati začine, lovorov list i malo ulja.
5. Naliti vodu da pokrije sve sastojke.
6. Kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata (što duže, to bolje)
6. Poslužiti toplo, uz čašu kiselog mlijeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak