Preminuo je Radko Polič - kapetan Ditrih iz filma "Balkan Express"

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo je Radko Polič - kapetan Ditrih iz filma "Balkan Express"

Poznati slovenački glumac Radko Polič – Rac preminuo je danas u 81. godini, objavilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Rođen je 18. augusta 1942. godine u Črnomlju, a 1965. je diplomirao dramu i umjetnički govor na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju (AGRFT) pri Univerzitetu u Ljubljani.

Poznat je po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. Ostvario je blizu 100 uloga u pozoršnim predstavama, te više od 50 filmskih rola.

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Kako navode iz Udruženja dramskih umjetnika Slovenije, Polič je bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca na području bivše Jugoslavije.

Dobitnik je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MESS okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Navodi se kako je Sarajevo zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu, podsjećaju mediji.

Najšira publika zna ga najviše po ulozi kapetana Ditricha iz filma Balkan Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak