Ex-Yu zvijezda

Elvis J. Kurtović
Skontao sam kako ću da se predstavljam i šta da pišem na vizitkartama.

Glupo mi je nešto lavorisati "ja sam rock and roll zvijezda" (na njemačkom znam samo reći: "Ich bin ein Rock-Legende") kad to nije istina, a jadno mi je ići na sažaljenje terminima "bivša rock zvijezda", "propala rock zvijezda" (pleonazam - sve su rock zvijezede u nas propale!)... Pa sam skontao nešto što je moderno a dosta istinito.

Zovite me: " ex-Yu zvijezda"

To mi se jako sviđa, malo je kičasto to "ex-YU" a i malo ekskluzivno jer ne mogu ove novokomponovane zvijezde da budu "ex-Yu" ma koliko para imali!

Ko se uvalio da bude "ex-Yu zvijezda" - uvalio se, što reče jedna naša komšinica koja se udala taman u vrijeme prvih barikada i pucanja po Sarajevu: "Ma nek se i zarati - baš me briga... JA SAM SE UTOPILA na vrijeme!"

Vaša ex-Yu zvijezda misli da je prvi utisak najvažniji. Sadašnjeg američkog predsjednika upoznao sam preko jednog reality show programa koji se zvao Pripravnik i često ga noću sanjam kako mi viče: "Otpušten si!" (You're Fired!)

Smijao sam se mladim Amerikancima kako se takmiče da dobiju posao kod Trumpa i šta sve rade da pobijede. Jedna mala je pri zadatku prikupljanja dobrotvornih prihoda na ulici čak prolazniku pokazala sise dok ga je nagovarala da dadne dolar-dva donacije.

Trump: "Zar stvarno misliš da bih ja zaposlio takvu budalu kao što si ti?"

Mala kosooka: "Ali, gospodine Trump, gubili smo, morala sam nešto šaljivo smisliti da pobijedimo!"

Tek kad je vidjela da joj se svi smiju, a Trump je grdi, skontala je da se provalila.

Ja se često provaljujem u kolumnama, pa me poslije stid dok čitam komentare u kojima me grdite. Ali ima onih koji me lijepo naruže, pa mi je lakše čitati kritiziranje:

Elem, kako nas uče ovi show programi tipa You're Fired! (koji je ukrao poentu od starijeg i smješnijeg serijala You are dismissed) - život je takmičenje.

Od malih nogu mene takmičenje ne interesira nego samo druženje, za*ebancija...

Kad smo bili djeca i igrali "lopte do 6", pri rezultatu 5-5 bi se jako zakuhalo, svi bi pazili na odbranu, nestalo bi zajebancije, krenula bi gruba igra... i ja bih predlagao da utakmicu proglasimo neriješenom i završimo.

Ignorirali bi me, i ja bih onda htio izaći...

Tada bi svi - i moji igrači a i protivnici skočili na mene: "Igraj p...o!"

Nema neriješeno, mora se igrati dok neko ne pobijedi!

Kako život jeste takmičenje, sviđalo se to meni ili ne, odlučio sam da koncept takmičenja ubacim u svoje radioemisije. Evo jedne stare emisije iz 2012. u kojoj su se takmičile pjesme, a ne pjevači:

Tražeći ove stare emisije s Radija Sarajevo našao sam i neke stare kolumne i skontao da sam ih počeo pisati prije deset godina!

Da sam bio pametan da zabilježim kada sam počeo -  mogao sam sada slaviti desetogodišnjicu, ali tada sam mislio da ću odmah odustati, da neću ni godinu izdurati pisajući kolumnice...

Skontah da skoro i nema teme o kojoj u ovih deset godina nisam pisao i da mogu sad samo raditi "update" nekadašnjih pisanija!

Sada je vrijeme npr. kada mi često padne na pamet stara kolumna za koju sam snimio i mali film koja se zvala Elvisova ishrana u prirodi:

I kad hodam, ugledam plodove, pomislim na svoju staru kolumnu i poželim da vas opet peglam nekom fotogalerijom ili filmom... No ove 2017. sam "u fazonu minimalizma" i stavit ću jednu jedinu samo jednu sliku iz naše aleje na Koševu:

Utjeha na kraju

Neku utjehu nakon ispadanja iz Europe (odmah neko napisa semantičku vratolomiju:  AIK ti me iznevjeri!) nađoh gledajući prijenos koji je išao poslije:  Željo bar nema kuću usred stadiona kao Široki...

Lijepa kuća, velika, ali teško će je nasljednici jednog dana prodati.

Nema tu spavanjca nakon nedjeljnog ručka...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak