Sprema se akvizicija vrijedna 25 milijardi dolara: Dionice svima poznate kompanije naglo porasle

0
Radiosarajevo.ba
Sprema se akvizicija vrijedna 25 milijardi dolara: Dionice svima poznate kompanije naglo porasle

Dionice Kellanove skočile su u ponedjeljak jer Mars Inc. razmatra kupnju proizvođača grickalica što bi mogao biti jedan od najvećih poslova ove godine.

Dogovor još uvijek nije kompletiran i konačna odluka nije donesena, kako prenose izvori bliski kompaniji. Dionice Kellanove skočile su preko 20% na berzi, a ukoliko postignu dogovor, vrijednost Kellanove bi mogla iznositi oko 30 milijardi dolara, kako izvještava Wall Street Journal.

Akvizicija Kellanove, koja se razdvojila od WK Kellogg Co. prošle godine, donijela bi u posjed kompanije Mars razne prehrambene proizvode kao što su Pringles, Cheez-It i Pop-Tarts. Ovo je jedinstvena prilika za Mars da proširi svoj "čokoladni" portfolio na druge grickalice. Kellanova će također pomoći Marsu da se proširi na internacionalne markete gdje nije zastupljen, izvještava Bloomberg

LeBron James nakon osvojenog trećeg olimpijskog zlata priznao: "Ne vidim se u Los Angelesu"

Potencijalno spajanje ove dvije kompanije pomoglo bi u sprječavanju smanjenja proizvodnje, slabljenju konzumentskog tržišta, te usporavanju rasta kompanije. Kompanije koje su podigle cijene tokom pandemije, teže uspijevaju u prodaji proizvoda sa višim cijenama, te traže način da srežu troškove kako bi održale balans sa cijenama.

"Spajanje bi moglo dovesti do novog kruga konsolidacije u prostoru pakirane hrane, slično dešavanjima iz 1999-2001. godine.", rekao je u ponedeljak Robert Moskow, analitičar iz TD Cowena. "U vremenima poput ovih, kada rast usporava, bilans je relativno čist, a procjene padaju, vodeći na tržištu hrane skloni su pomnije promatrati velike kombinacije kako bi potaknuli sinergiju troškova"

Kellanova i dalje odbija komentirati navode o potencijalnoj akviziciji, dok Mars nije odgovorio na zahtjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak