Inflacija se 'hladi': Europska centralna banka smanjuje kamatne stope

1
Fena
Inflacija se 'hladi': Europska centralna banka smanjuje kamatne stope

Europska centralna banka je u četvrtak snizila kamatnu stopu za četvrtinu poena. Ovaj potez označava drugo smanjenje kamatne stope u ovoj godini, nakon značajnog smanjenja u junu, javlja Belga.

Kao što se i očekivalo, ECB je odlučila smanjiti svoju ključnu kamatnu stopu na 3,5 posto sa 3,75 posto. Neki od glavnih pokretača smanjenja stope uključuju spori ekonomski rast bloka (BDP je porastao za samo 0,2 posto u drugom kvartalu) i hlađenje inflacije. U eurozoni je godišnja inflacija pala na 2,2 posto u augustu, što je najniži nivo od jula 2021. Ona je sada nadohvat cilja ECB od dva odsto.

Istovremeno, Evropska centralna banka upozorava da predstoji još izazova. Dok je ukupna inflacija dostigla 2,2 odsto, 0,4 procentna poena ispod julskog nivoa, bazna inflacija je ostala na 2,8 odsto. Inflacija usluga je čak porasla sa 4,0 posto na 4,2 posto. Na konferenciji za novinare, predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde naglasila je da se oprezni, korak po korak pristup ekonomske politike neće promijeniti.

Google počeo s brisanjem Gmail računa: Ako želite spasiti podatke, ovo trebate napraviti

"Naše odluke o kamatnim stopama će se zasnivati ​​na našoj procjeni izgleda inflacije u svjetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike. Ne obavezujemo se unaprijed na određenu putanju stopa", kazala je.

Lagarde se tako suprotstavila nekim upozorenjima aktera poput članice Izvršnog odbora ECB-a Isabel Schnabel i predsjednika Bundesbanke Joachima Nagea, protiv prebrzog ublažavanja. "Odlučni smo osigurati da se inflacija vrati na naš srednjoročni cilj od dva posto na vrijeme. Držat ćemo referentne stope dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje ovog cilja", naglasila je.

Odluka ECB dolazi samo sedmicu dana pre nego što se očekuje da će Federalne rezerve započeti sopstveni ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak