Zabilježen rast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini: Skuplji novac za građane

1
Radiosarajevo.ba
Zabilježen rast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini: Skuplji novac za građane
Foto: Pixabay / kompjuter

Već dugo najavljeni rast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini, polako je počeo sa implementacijom. Iako je ovo loša vijest za građane, dobra stvar u tome jeste što kamatna stopa neće rasti za kompanije. 

Prosječna efektivna kamatna stopa na kredite banaka sa sjedištem u Federaciji BiH u prvom kvartalu ove godine bila je 3,71 posto. Na početku, ali i na kraju prošle godine, ta stopa je bila 3,59 posto.

Međutim, razlike su veće ako se razdvoje krediti privredi i stanovništvu.

Zašto je dobro staviti sol u frižider: Trik koji je oduševio sve

Zašto je dobro staviti sol u frižider: Trik koji je oduševio sve

Prosječna EKS na kredite privredi na početku ove godine je 2,54 posto, za razliku od lanjskih 2,57 posto, što znači da je došlo i do blagog pada.

S druge strane, prosječna EKS na kredite stanovništvu narasla je na 6,45 posto sa 6,16 od kraja prošle godine, odnosno 5,99 posto s počekta 2022. godine, piše Biznis info.

Kreditiranje privrede od velike je važnosti za ekonomski razvoj privrede. S druge strane, otežano zaduživanje građana može voditi ka blagom padu potrošnje što bi trebalo pomoći kod obuzdavanja inflacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije