Zabrinjavajući podaci: Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine oko tri milijarde KM

4
FENA
Zabrinjavajući podaci: Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine oko tri milijarde KM
Foto: Facebook / Ilustracija / Novac

U robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa inostranstvom, izvoz je u periodu januar-april ove godine iznosio pet milijardi i 799 miliona KM, što je za 1,8 posto manje nego u istom periodu 2022. godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 795 miliona KM, što je za 1,4 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 65,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit BiH iznosio 2 milijarde i 996 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA je u četiri mjeseca 2023. godine iznosio milijardu i 105 miliona KM, što je za 0,5 posto više nego u istom periodu 2022. godine, dok je uvoz iznosio milijardu i 14 miliona KM, što je za 5,6 posto manje nego u istom periodu lani.

Čeka ih uspješna karijera: Kako danas izgledaju najljepše blizanke na svijetu?

Čeka ih uspješna karijera: Kako danas izgledaju najljepše blizanke na svijetu?

Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje CEFTA je iznosila 108,9 posto.

Izvoz u zemlje Evropske unije u periodu januar-april 2023. je iznosio četiri milijarde i 277 miliona KM, što je za 1,8 posto manje nego u istom periodu 2022. godine, dok je uvoz iznosio pet milijardi i 211 miliona KM, što je za 6,6 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje EU je iznosila 82,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije