Važno obavještenje: Porezna uprava FBiH objavila rok za otpis zateznih kamata

0
Radiosarajevo.ba
Važno obavještenje: Porezna uprava FBiH objavila rok za otpis zateznih kamata
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija/ Novac

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je Zakon o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode u primjeni do 19.06.2023. godine, zbog toga poziva porezne obveznike koji imaju dugovanja po osnovu javnih prihoda nastala sa 31.12.2018. godine da iskoriste pogodnosti ovog zakona i oslobode se zateznih kamata.

Da bi ostvarili pravo na otpis zateznih kamata potrebno je da najkasnije do 19.06.2023. godine porezni obveznici izvrše uplatu glavnog duga i troškova prinudne naplate, ako je pokrenut postupak prinudne naplate.

Zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode - Obrazac ZAOK podnosi se neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Obrazac ZAOK se može preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u dijelu obrasci – Zakon o visini stope zatezne kamate na javne prihode, ili na slijedećem LINKU.

Uz navedeni zahtjev potrebno je priložiti dokaze o izvršenim uplatama glavnice duga, a ako je pokrenut postupak prinudne naplate i dokaz o uplati troškova prinudne naplate. Prije predaje zahtjeva porezni obveznici su dužni u nadležnoj poreznoj ispostavi utvrditi stanje duga na dan 31.12.2018. godine, te uplatiti iznos utvrđenog duga.

FBiH: U dvije godine prestalo s radom skoro 1.300 firmi

FBiH: U dvije godine prestalo s radom skoro 1.300 firmi

Za sve dodatne informacije u vezi otpisa zateznih kamata porezni obveznici mogu se obratiti na telefonske brojeve nadležnih kantonalnih poreznih ureda i poreznih ispostava koji se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba, u dijelu kontakti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije