FBiH: U dvije godine prestalo s radom skoro 1.300 firmi

4
Fena
FBiH: U dvije godine prestalo s radom skoro 1.300 firmi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u 2020. na području Federacije BiH s radom je prestalo 746 pravnih osoba s 1.172 poslovnih jedinica, te 3.595 samostalnih poduzetnika.

U tekućoj 2021. na području Federacije BiH s radom su prestala 552 pravne osobe s 954 poslovne jedinice i 2.434 samostalna poduzetnika.

"Broj registriranih ili odjavljenih poslovnih subjekata tokom godine mijenja, što je bio slučaj i u prošloj, ali i u tekućoj godini. Međutim, Poreznoj upravi Federacije BiH nisu poznati razlozi zbog kojih poslovni subjekti odjavljuju svoju djelatnost. To mogu biti rezultati poslovanja, ali i lični razlozi zbog koji se poslovni subjekti odlučuju na prestanak obavljanja djelatnosti", navode iz Uprave.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u periodu od 1. januara 2021. do 31. oktobra 2021. u postupcima prinudne naplate javnih prihoda doneseno je 6.739 Rješenja o naplati poreznih obveza iz novčanih sredstava i 954 Rješenja o obustavi platnih transakcija preko računa poreznih obveznika, što shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH i Pravilniku o procedurama prinudne naplate poreznih obveza predstavlja mjere prinudne naplate - blokade računa poslovnih subjekata.

Od početka pandemije, odnosno u periodu od 1. marta 2020. do 31. oktobra 2021., doneseno je 12.266 rješenja o naplati poreznih obaveza iz novčanih sredstava i rješenja o obustavi platnih tranasakcija preko računa poreznih obveznika.

"Za većinu poslovnih subjekata, shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, Porezna uprava Federacije BiH usljed proglašenog moratorija nije provodila mjere prinudne naplate, pa tako ni blokade transakcijskih računa u periodu od 16. marta 2020. do 30. jula 2020.", potvrđeno je Feni iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije