U Europi kamatne stope dostigle vrhunac: Imaju li građani BiH razloga za brigu?

0
L. Memčić
U Europi kamatne stope dostigle vrhunac: Imaju li građani BiH razloga za brigu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Rast kamatnih stopa, a samim tim i inflacije, potresa svjetsku ekonomiju. Iz Europske centralne banke upozorili su da su kamatne stope blizu maksimuma. Provjerili smo kakva je situacija na bh. tržištu i šta se očekuje u narednom periodu. 

Do posljednjeg rasta kamatnih stopa u našoj zemlji došlo je u martu ove godine.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za portal Radiosarajevo.ba navode da su mjere Europske centralne banke (ECB) usmjerene su na stabilizaciju makroekonomskih prilika u EU i Eurozoni.

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Objasnili su i razloge rasta kamatnih stopa u EU.

"Ključni izazov za ECB predstavlja inflacija koja se održava iznad prihvatljivog nivoa, uprkos snažnom podizanju nivoa kamatnih stopa. Mjere ECB nemaju direktne efekte na rad ili poslovne politike banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini, ali podizanje nivoa referentnih kamatnih stopa od strane ECB-a i drugih vodećih centralnih banaka prenosi se na tržište EU i putem promjene nivoa ostalih referentnih, međubankarskih i tržišnih stopa.

Dio portfelja kredita naših banaka je vezan za referentne kamatne stope iz EU, najčešće iz skupine Euribor. Euribor po pravilu reaguje na promjene stanja tržišta u EU, odnosno na mjere ECB, pa se može tvrditi da mjere ECB imaju djelimične ili ograničene  indirektne efekte i na naše tržište. U navedenim okolnostima, a uvažavajući i odluke  Agencije, ne postoji 'automatizam' po kojem bi se mjere kreditnih i monetarnih politika ECB  prenosile na naše banke", kazali su iz Agencije.

Bankarstvo u BiH: Da li je realno očekivati ponavljanje krize slične onoj iz 2008. godine?

Bankarstvo u BiH: Da li je realno očekivati ponavljanje krize slične onoj iz 2008. godine?

Objašnjavaju da je tokom 2022. godine Agencija donosila odluke kojima su se nastojali ograničiti rizici i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na tržištima izvan BiH.

"Uspostavljeni su principi djelovanja koji uvažavaju posebnosti monetarne politike i tržišta u BiH, kao i specifičnosti bosanskohercegovačkog bankarskog sistema. U periodu prvih šest mjeseci  primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa (od oktobra 2022.godine), održan je opšti povoljan nivo kamatnih stopa na tržištu uz izbjegavanje povećanja nivoa kamatnih stopa za nove plasmane od strane banaka", navode.

Kako su kazali, prosječne kamatne stope na nove plasmane, na nivou bankarskog sistema, se nisu značajno mijenjale u toku 2022. godine, a manje promjene se očekuju u prvoj polovini 2023. godine.  

Dok vrijednost dolara opada treću sedmicu zaredom euro jača

Dok vrijednost dolara opada treću sedmicu zaredom euro jača

"Zabilježene su promjene nivoa kamatnih stopa za kredite koji su ranije ugovoreni i vezani su za referentne kamatne stope iz EU, ali dominantno, ne iznad nivoa koji se smatra značajnom u  smislu donesenih odluka (do 200 baznih poena ili 2%).  

Procjenjujemo da je dosadašnje pravovremeno postupanje Agencije imalo jasne i korisne šire  efekte za očuvanje poslovnog ambijenta, zaštitu interesa korisnika finansijskih usluga i  stabilnosti bankarskog tržišta. U tržišnim uslovima i dalje mogućih značajnih poremećaja na  vanjskim tržištima, ciljevi Agencije, očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sistema,  postižu se dodatnim i privremenim usmjeravanjem upravljanja rizicima i kroz upravljanje  strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima izvan BiH", rekli su iz Agencije za portal Radiosarajevo.ba. 

Uz navedena makroekonomska kretanja donesene odluke predstavljaju dodatno usmjeravanje  banaka za upravljanje rizicima promjena nivoa kamatnih stopa, uz istovremeno poticanje kreditne aktivnosti i jačanje konkurencije na domaćem tržištu.

Američka centralna banka ponovo povećala kamatne stope

Američka centralna banka ponovo povećala kamatne stope

"Kako je prvobitno predviđeno odlukama iz oktobra 2022. godine, privremene mjere s efektima na nivoe kamatnih stopa će se primjenjivati do kraja 2023. godine.  

U ovom periodu ne očekujemo značajno povećanje prosječnih kamatnih stopa na nove plasmane. Izvjesno je i ublažavanje inflatornih pritisaka u BiH, ali se u EU i globalno još uvijek ne mogu predvidjeti svi efekti usporavanja privrednih aktivnosti. Očekujemo  odmjeren pristup upravljanju rizicima od strane banaka i odgovorno prilagođavanje nivoa  kamatnih stopa i za kredite sa promjenljivim kamatnim stopama, na način kako je to određeno odlukama Agencije.  

Agencija će nastaviti svoje djelovanje prema utvrđenim principima, prateći globalna kretanja,  dok se ne procijeni da su rizici za naše tržište umanjeni", rekli su u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije