Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna opcija: Pogledajte kako je moguće jednim pogledom upravljati automobilom

Pametni telefoni do sad su se pokazali kao neizostavan dio svakodnevnog života. Ne samo da nam omogućavaju da u svakom trenutku budemo povezani sa svijetom, već nude i neke dodatne mogućnosti.

S razvojem umjetne inteligencije i njenim dovođenjem na pametne telefone, dodatno se otvara prostor za razvoj novih funkcija i usluga.

Jedna od takvih funkcija koja bi mogla biti zanimljiva je - upravljanje automobilom pogledom.

Pazite svoje novčanike, počinje 'sezona džeparenja' u Sarajevu: Evo šta o ovome kažu iz MUP-a

Iako već postoje brojne aplikacije za upravljanje automobilima, sve su one zahtijevale korištenje prsta na ekranu pametnog telefona.

Ali, jedan je automobilski inžinjer odlučio isprobati funkciju praćenja pogleda na telefonima i povezati je s upravljanjem automobilom. Iako je sve još uvijek na nivou eksperimenta, u videu objavljenom na YouTubeu, pokazao je kako cijela stvar funkcioniše.

U videu su pokazane četiri mogućnosti koje se mogu aktivirati pogledom – paljenje motora automobila, gašenje motora, kretanje naprijed i nazad. Nakon gledanja u određeno dugme dvije do tri sekunde, određena će se mogućnost aktivirati i u skladu s time odraziti se na kretanje automobila.

Na prvi pogled, možda se ova mogućnost baš i ne čini previše korisna, ali ko zna - možda proizvođači automobila prepoznaju to kao opciju i upare je s opcijama na infotainment ekranu u automobilima. Zamislite situaciju u kojoj vozite automobil i želite uključiti klimu. Umjesto da pipkate prstima po ekranu, dovoljno je da pogledate u ikonu klime na ekranu i ona se uključi, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak