Gasi se još jedan slavni proizvođač automobila!

Radiosarajevo.ba
Gasi se još jedan slavni proizvođač automobila!

General Motors je odlučio da ugasi proizvođača automobila na australskom tržištu.

Oldsmobile, Hummer, Saturn, Pontiac, Saab, a sada i Holden. Lista nekadašnjih velikana General Motorsa je siromašnija za još jedno ime pošto je američki gigant 17. februara najavio da će marka Holden u potpunosti nestati sa tržišta Australije nakon 2020. godine. Ova vijest i ne predstavlja neko iznenađenje pošto je Holden poslovao izuzetno loše već duži broj godina, piše portal AutoRepublika.

Još tokom 2017. godine, rukovodstvo kompanije je objavilo da više neće proizvoditi u Australiji, vozila Holdena s volanom na desnoj strani. poslije više od 50 godina. Od tada se ponuda General Motorsa u zemlji kengura uglavnom zasnivala na raznim Opelovim i Chevroletovim modelima.

Kada je General Motors prodao njemački brend Citroen-Peugeot alijansi, to je stavilo "kengure" u lošu situaciju, pa je kraj modela Astra i Insignia/Commodore stigao još ranije od inicijalno planiranog.

Holden je osnovan još 1856. godine, a prvi samostalni automobil je razvio 1948. godine. Kroz historiju je prodato više od osam miliona jedinica, a neki od kultnih australskih modela kao što su Monaro, Kingswood i Commodore su nosili upravo Holdenovu oznaku.

Kompanija je posljednji put bila najveći proizvođač u Australiji davne 2002. godine, a kako se čini 2020. godina će da bude ona sa najnižim proizvodnim ciframa u historiji ovog brenda. Holden će nastaviti da pruža usluge servisiranja i osiguravanja rezervnih dijelova za sadašnje vlasnike, minimalno još desetak godina, a tu su uključeni i budući opozivi, ako do njih dođe.

Ostatak teksta portala AutoRepublika čitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak