Automehaničar otkrio kako da uštedite na gorivu: 'Ako vam automobil više troši provjerite ovo'

1
Radiosarajevo.ba
Automehaničar otkrio kako da uštedite na gorivu: 'Ako vam automobil više troši provjerite ovo'

Scotty Kilmer, jedan od najpopularnijih stručnjaka za automobile na YouTubeu, podijelio je niz savjeta koji mogu pomoći vozačima oko potrošnje goriva njihovih automobila.

Automehaničar je više od 55 godina, a sada redovno objavljuje videozapise na svom YouTube kanalu i dijeli savjete vozačima da uštede novac i izbjegnu skupu štetu.

U popularnom videu, Scotty je upozorio vozače da ne kupuju uređaje koji navodno poboljšavaju potrošnju goriva, savjetuje da umjesto toga redovno provjeravaju pritisak u gumama.

Život pripadnika Oružanih snaga

Previše trenja

"Danas ću vam pokazati kako postići veću kilometražu na benzin u automobilu i to bez korištenja uređaja za prevaru, nemojte se zavarati. Da ti uređaji stvarno rade, proizvodili bi ih u fabrikama automobila zbog ogromnog pritiska društva da se postigne veća potrošnja goriva. Otkrit ću vam kako možete provjeriti je li vam pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja pa će potrošnja goriva biti lošija", objasnio je Scotty.

Ne vole ga mnogi: Da li je start/stop sistem štetan za motor?

Mehaničar je primijetio da gume polako gube pritisak tokom vremena i potrebno ih je ponovno napuniti zrakom do nivoa navedenih u priručniku za vozilo. Vozači koji to ne čine redovno mogli bi primijetiti lošiju potrošnju goriva jer gume dolaze u dodir s cestom, a također se izlažu opasnosti da se mnogo brže istroše.

Kako bi se to izbjeglo, preporučuje se svim vozačima da provjere pritisak u gumama barem jednom u svake dvije sedmice i prije svakog dužeg putovanja.

Bez prljavog filtera zraka

Međutim, Scotty je također predložio da vozači mogu uštedjeti na svojim računima za benzin i dizel tako što će provjeriti je li filter zraka čist.

Dodao je: "Također, ne smijete imati prljav filter zraka. Vaš automobil sagorijeva hiljade kubnih stopa zraka, a ne možete zaustaviti taj protok sa začepljenim filterom".

Uobičajeno je da se zračni filteri automobila moraju mijenjati jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi u prašnjavim uslovima, kako bi motor dobio dovoljno čistog zraka.

Scotty je preporučio vozačima da izbjegavaju naglo ubrzavanje i kočenje: "I budite umjereni vozač. Shvatite da što se motor brže okreće, troši više goriva."

Vlasnici automobila s brojačima obtaja ili tahometrom trebali bi pokušati izbjeći broj obrtaja motora veći od 2,500 u minuti tako što će što prije promijeniti stepen prijenosa u viši, piše Express.co.uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak