Krajinović otkrio kada je bio najtopliiji februar u Sarajevu pa najavio prognozu za naredne dane

0
Radiosarajevo.ba
Krajinović otkrio kada je bio najtopliiji februar u Sarajevu pa najavio prognozu za naredne dane
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sunčan dan u Sarajevu

Na današnji dan, 17. februara 2020. godine izmjeren je apsolutni rekord maksimalnih temperatura zraka za Sarajevo, koji iznosi 21,6 °C. Prije toga rekord je bio 21,4 °C izmjeren 25. februara 2008. godine.

"Biometeorološke prilike su povoljne. Nakon prohladnog jutra, temperature zraka će tokom dana porasti i opšta slika će se dodatno proljepšati u cijeloj zemlji. Uz duže sunčane intervale, većina populacije biće boljeg raspoloženja", kaže meteorolog Bakir Krajinović.

"Jutros je na Bjelašnici izmjereno 167 cm snježnog pokrivača a novi snijeg se očekuje u noći sa nedjelje na ponedjeljak i tokom prijepodneva. Rekordna visina snijega na Bjelašnici, čak 296 cm izmjerena 28.2. 2005. godine", dodaje Krajinović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, te posvetiti više pažnje odijevanju u jutarnjim i večernjim satima", istakao je poznati meteorolog.

Danas, 17. februara, će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Više oblačnosti na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka biti će oko 13°C.

"Prvog dana vikenda, u Bosni i Hercegovini očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 4°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C", tvrdi Krajinović.

"U nedjelju stiže promjena, očekuje se pretežno oblačno u Hercegovini, te na zapadu i jugozapadu Bosne, dok se u drugim regijama Bosne prognozira sunčanije prije podne, al i postepeno naoblačenje u drugom dijelu dana. Slabije padavine se očekuju u noći na ponedjeljak. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C", prognoza je Bakira Krajinovića. 

"U ponedjeljak, se pripremite na oblačno vrijeme prije podne, te prolaznu slaba kiša u jutarnjim satima i to na sjeveru kao i u centralnim i istočnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu od 12 do 16°C", poručuje meteorolog Krajinović.

Na današnji dan, 17.2.2020. godine izmjeren je apsolutni rekord maksimalnih temperatura zraka za Sarajevo, koji iznosi...

Posted by Bakir Krajinović on Thursday, February 16, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije