Zvanično: Izrael ukinuo COVID potvrde

1
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Izrael ukinuo COVID potvrde
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Izrael bilježi nove slučajeve

"Zelene propusnice", odnosno COVID-potvrde koje dokazuju da se osoba vakcinisala, da je preboljela COVID-19 ili je negativna na testu, već su u Izraelu bile djelomično ukinute 4. februara.

Od tada su ostale na snazi još samo za neka javna mjesta, kao što su noćni klubovi i velike dvorane za veselja, piše Index.

Omikron, vrlo zarazna varijanta koronavirusa, dosegla je u Izraelu vrhunac krajem januara, kada je zabilježeno rekordnih i do 85.000 novozaraženih dnevno. Nakon toga je taj broj počeo opadati i u srijedu je bilo 21.000 zaraženih.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

"Val je prošao", rekao je izraelski premijer Naftali Bennett na početku rasprave o stanju pandemije sa zdravstvenim dužnosnicima. U istom obraćanju obavijestio je javnost da se zelene propusnice potpuno ukidaju.

Izraelski premijer rekao je da će roditelji i dalje morati testirati svoju djecu dva puta sedmično te da će i dalje biti potrebni negativni testovi za posjet domovima za starije osobe.

Izrael je, na svojih oko 9.4 miliona stanovnika, imao 3.5 miliona slučajeva koronavirusa od početka pandemije i nešto više od 9700 smrtnih slučajeva.

Neki stručnjaci procjenjuju da je možda i polovina stanovništva bila zaražena omikronom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije