Zvaničnik State Departmenta dao otkaz jer Amerikanci šalju oružje Izraelu: "Palestinska djeca umiru"

6
Radiosarajevo.ba
Zvaničnik State Departmenta dao otkaz jer Amerikanci šalju oružje Izraelu: "Palestinska djeca umiru"
Foto: The Washington Post / Josh Paul

Zvaničnik State Departmenta koji je radio na dostavljanju oružja stranim zemljama podnio je ostavku u srijedu zbog načina na koji se administracija Joea Bidena odnosi prema sukobu u Izraelu i Gazi, izjavivši da ne može dalje podržavati američku vojnu pomoć Izraelu i nazvavši odgovor administracije "impulsivnom reakcijom", zasnovanoj na "intelektualnom bankrotu".

Zvaničnik Josh Paul bio je direktor za kongresne i javne poslove u Birou za političko-vojna pitanja State departmenta, koji se bavi prometom oružja. Njegov odlazak označava rijetki javni iskaz protesta zbog snažne podrške američke administracije Izraelu, najbližem savezniku Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. 

Paul je proveo više od 11 godina na ovoj poziciji. Rekao je da ne može da podnese raditi ono što doprinosi smrti palestinskih civila.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Apsolutno smo svjesni užasa onoga što je Hamas uradio, i razmjere toga. I zato se bojim razmjera potencijalnog izraelskog odgovora", rekao je Paul za američke medije. "Priznajem pravo izraelske vlade da odgovori i da se brani, ali se pitam koliko palestinske djece mora umrijeti u tom procesu.”

Paul je rekao da je američka vojna pomoć Izraelu zapravo dala toj zemlji zeleno svjetlo da radi ono što želi protiv Gaze, bez obzira na civilne žrtve. Izraelska vlada je objavila da planira uništiti Hamas i poručila je stanovnicima grada Gaze i sjeverne Gaze da se kreću prema jugu.

State department je odbio da komentariše njegov potez, pozivajući se na politiku o kadrovskim pitanjima. Paul je rekao da se susreo i s drugim dilemama dok je radio na ovoj poziciji, ali da je oduvek osjećao da može da "okrene stvari u pravom smjeru". Ovaj put nije tako, što je bio i najveći razlog zašto je podnio ostavku, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije