Znate li koji svjetski lideri imaju najviše pratitelja na Twitteru

Anadolija
Znate li koji svjetski lideri imaju najviše pratitelja na Twitteru
Na čelu ljestvice svjetskih lidera s najviše pratitelja na društvenoj mreži Twitter nalazi se bivši američki predsjednik Barack Obama kojeg prati 83,8 miliona ljudi.

Kompanija za odnose s javnošću i komunikaciju Burson-Marsteller, čije je sjedište u New Yorku, istražila je koliko su često svjetski lideri koristili Twitter u 2016. godini.

Istraživanjem su analizirana 793 naloga iz 173 zemlje svijeta. Rezultati pokazuju da lideri 90 posto zemalja članica Ujedinjenih naroda imaju zvanični nalog na društvenoj mreži Twitter i da ti računi imaju oko 324 miliona pratitelja.

Čelnici 20 zemalja Afrike i Pacifika nisu aktivni na pomenutoj društvenoj mreži.

Većinu objava, kojih na Obaminom računu ima više od 15 miliona, postavljaju njegovi pomoćnici, a najmanje je onih objava koje je sam Obama podijelio.

Na drugom mjestu nalazi se poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo koji ima zasebne naloge za devet jezika. Papu prati više od 31 milion ljudi, a većina njih je iz Latinske Amerike.

Treće mjesto ljestvice pripalo je indijskom premijeru Narendri Modi koji ima više od 26 miliona pratitelja, a odmah iza njega nalazi se američki predsjednik Donald Trump s približno 24 miliona pratitelja.

Donald Trump, koji tvrdi kako ne voli tvitati, vrlo aktivno koristi ovu mrežu.

Na petom mjestu nalazi se zvanični nalog američkih predsjednika @Potus. Nakon što je Trump položio zakletvu 20. januara, nalog je s Obame prebačen na novog predsjednika i ima više od 14 miliona pratitelja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan s 9,8 miliona pratitelja nalazi se na šestom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije