Zloupotreba vjere je izazov s kojim se muslimani danas suočavaju

Anadolija
Zloupotreba vjere je izazov s kojim se muslimani danas suočavaju
Predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez izjavio je danas kako je zloupotreba vjere i vjerskih osjećaja ljudi najveći problem i izazov s kojim se muslimani i islamski svijet danas suočavaju.

Gormez je održao uvodno izlaganje na otvaranju 33. Zasjedanja muftijstava Turske koje je danas održano u Adani na temu štete koju je društvu nanio neuspjeli julski pokušaj vojnog udara u Turskoj koji je izvela teroristička organizacija FETO.

Naglasivši da historijska ostavština i tradicija islama nikada nisu bili satkani kao jednolično i jednotipsko shvatanje, turski vjerski poglavar Gormez je kazao kako u svijetu vijekovima postoje različiti meshebi, tesavufi i tarikati koji su isprepleteni sa tradicijom geografskog i društvenog elementa života.

Ukazujući na viševjekovni trud islamskih učenjaka i alima u traganju za univerzalnom istinom koja je znana samo Gospodaru svjetova, Gormez je kazao da danas mnogi u islamskom svijetu sebi daju za pravo da tumače univerzalnu istinu i nevjernikom proglašavaju svakoga ko ne misli kao oni.

“Takve pojave predstavljaju opasnost koja muslimane gura u međusobne sukobe, ratove i zavjere. Naši alimi i vjerski službenici trebaju biti budni i ukazati narodu na tu opasnost. Islam daje slobodu ljudima na mišljenje i promišljanje o svemu što se ne kosi sa temeljnim principima vjere. Međutim, nema sa tim slobodama nikakve veze kada neko prijeti ili nevjernikom proglašava nekog ko drugačije misli i živi. Pravno gonjenje tih koji šire govor mržnje i zloupotrebljavaju religiju je neminovnost za uspostavu mira u zemlji i društvu uopće“, kazao je Gormez.

Gormez je kazao da se ne smije zaboraviti činjenica da su neuspjeli pokušaj vojnog udara i okupacije Turske 15. jula izveli oni koji već godinama zloupotrebljavaju vjerske osjećaje zajednice.

“Nije tu više ni riječ samo o zloupotrebi vjerskih osjećaja, već je ta zloupotreba prerasla u šire pojave zloupotrebe ljudi“, kazao je Gormez.

Također je kazao da i dalje ima onih koji se ponašaju da se ništa nije dogodilo, iako je jasno da je nakon svega potrebno da svaki razumni čovjek promisli o svemu i pokaje se ukoliko je bio umiješan u mrežu smutnje i izdaje. Dodao je da se ne smije dozvoliti da se zaboravi da su u zaustavljanje puča položeni životi 246 šehida.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije