U nekadašnjem ekonomskom centru danas na 300.000 stanovnika rade tri pekare

Anadolija
U nekadašnjem ekonomskom centru danas na 300.000 stanovnika rade tri pekare
Rat u Siriji traje već pet godina, a u posljednje vrijeme najžešći napadi se izvode na području Alepa u kojem su od desetina pekara koje su bile u funkciji na oko 300.000 stanovnika sada ostale samo tri.

Rat je razorio glavni grad Damask i ekonomski centar Alep, jedan od najvećih i najstarijih gradova u Siriji. U njemu je uništena svjetska kulturna baština koju je štitio UNESCO te su raseljeni milioni sirijskih državljana.

Prije ratnih dejstava u gradu je živjelo blizu tri miliona građana, većinom Arapa. Oko 400.000 populacije činili su Turkmeni, a 200.000 Kurdi.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine, a nakon godinu dana velikim ratnim dejstvima je bio zahvaćen i centar Alepa. Samo u nekoliko sedmica sirijska opozicija je istočni dio grada stavila pod kontrolu.

Od 2013. godine snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izvode žestoka bombardovanja ovog nekada važnog sirijskog grada, ne praveći razliku ni kada se radi o civilima.

Najgoru humanitarnu krizu Alep proživljava od prošle godine kada su se u bombardovanja uključile i ruske zračne snage.

Zapadni dio grada kontrolišu režimske snage, a istočni opozicija.

Pod okupacijom u istočnom dijelu Halepa nalazi se oko 300.000 civila, a prema podacima zdravstvenog centra u ovom dijelu Halepa, civili već 93 dana ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

Od 15. novembra do danas režimske snage usmrtile su 508 civila, a ranile 1.871. U posljednjih deset dana intenzivno su bombardovane bolnice i zdravstveni centri na istoku Halepa koji više nisu u funkciji.

Ranjene osobe se liječe u podrumima porušenih zgrada. Oštećene su i škole, a nastava je prekinuta i u onima koje nisu bile mete zračnih napada.

Nastava za manje grupe djece se obavlja po kućama.

Muhammed Mesletiy, član gradskog vijeća koji je odgovoran za pomoć u vidu hrane kazao je za AA da su na ovom području u funkciji samo tri pekare.

Zbog nedostatka brašna i bombardovanja i ove pekare rade svaki drugi dan i do ponoći. Režimske snage svim snagama posljednjih deset dana bombarduju područje od 45 kilometara kvadratnih na kojem žive stotine hiljada ljudi.

Ukoliko režimske snage u potpunosti preuzmu Alep okrenut će se prema Idlibu, posljednjem uporištu opozicije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon u izjavi prošlog mjeseca kazao je da od 7. jula nijedan konvoj UN-a nije ušao na istok Alepa.

Aktivisti civilne zaštite, zdravstva i obrazovanja u Halepu jučer su zatražili da se osigura humanitarni koridor kojim bi se dostavile osnovne stvari za civile u tom dijelu Halepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije