Tri džamije u Kaliforniji dobile prijeteća pisma

Anadolija
Tri džamije u Kaliforniji dobile prijeteća pisma
Vijeće za američko-muslimanske odnose (CAIR) pozvalo je na bolju policijsku zaštitu džamija nakon što je nekoliko njih u Kaliforniji dobilo pisma u kojima se veliča novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, a muslimanima se prijeti genocidom.

CAIR navodi kako je pismo, fotokopirano i ispisano istim rukopisom, prošle sedmice poslano u Islamski centar u Long Beachu na jugu Kalifornije, Islamski centar u Claremontu i Islamski centar Evergreen u San Joseu, prenosi u svom današnjem izdanju "Los Angeles Times".

Pismo je bilo naslovljeno na "djecu Sotone", a u potpisu je istaknuto "Amerikanac za bolji način".

"U gradu je novi šerif - predsjednik Donald Trump. On će očistiti Ameriku i učiniti je ponovo sjajnom. I to će početi s vama muslimanima. On će uraditi vama ono što je Hitler uradio Jevrejima", napisano je u pismu.

Izvršni direktor CAIR-a Hussam Ayloush izjavio je kako su čelnici džamija kojima je dostavljeno pismo "obeshrabreni pismom mržnje" dodajući kako je "neodgovorna retorika Trumpa podstakla vulgarnost, mržnju i bijes među njegovim pristalicama".

"Ne želim reći da je Trump stvorio rasiste, on je to samo normalizovao. Podsjećam predsjednika Trumpa da on ima odgovornost da se ponaša kao predsjednik svih Amerikanaca", rekao je Ayloush.

Glasnogovornik policijskog odjela u San Joseu Enrique Garcia rekao je da je policija otvorila istragu u vezi spornih pisama i da se slučaj vodi kao "incident motivisan mržnjom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije