Zločin u Gazi rasplakao svijet: Pas IDF-a napao mladića s Down sindromom, vojska ga ostavila da umre

6
Radiosarajevo.ba
Zločin u Gazi rasplakao svijet: Pas IDF-a napao mladića s Down sindromom, vojska ga ostavila da umre
Foto: BBC / Muhammed Bhar

Palestinac s Downovim sindromom i autizmom preminuo je nakon što ga je napao izraelski vojni pas tokom racije na njegovu kuću u četvrti Shejaiya u Gazi, rekla je njegova obitelj.

Majka Muhammeda Bhara (24) je izbezumljena jer je njen sin, i to na tako jeziv način, postao jedan od gotovo 38.000 Palestinaca ubijenih od 7. oktobra, otkako je počeo napad Izraela. 

Izraelsko bombardiranje prisililo je ovu obitelj da se više puta evakuira prije nego što su se opet vratili u svoj dom, gdje su bili zarobljeni 3. jula. Izraelske snage tog su dana upali u njihovu kuću.

Obavijest iz ViK-a: Oštećena cijev uzrokovala prekid vode u ovom dijelu Sarajevu

Obavijest iz ViK-a: Oštećena cijev uzrokovala prekid vode u ovom dijelu Sarajevu

"Nije znao ni jesti, ni piti, ni presvući se. Ja sam ta koja mu je mijenjala pelene. Ja sam ta koja ga je hranila. Nije znao ništa učiniti sam", rekla je za BBC njegova majka Nabila Bhar (70), koja je gledala kako pas napada njezina sina.

"Pas ga je napao, ugrizao ga za prsa, a potom i za ruku. Muhammed je samo mrmljao 'Ne, ne, ne'.

Pas ga je ugrizao za ruku i počela je liti kriv. Htjela sam doći do njega, ali nisam mogla. Niko nije mogao do njega, a on je, dok je napad trajao, psa milovao po glavi govoreći: 'Dosta, dušo moja, dosta je'. Na kraju je opustio ruku, a pas ga je počeo trgati dok je krvario. Odveli su ga, smjestili u posebnu prostoriju i zaključali vrata."

Obitelj je "htjela vidjeti što mu se dogodilo, vidjeti što je s njim", rekla je majka, ali su im izraelski vojnici rekli "da budu tihi i uperili svoje oružje u nas". "Smjestili su nas same u sobu, a Muhamed je bio sam u drugoj sobi. Rekli su: 'Dovest ćemo vojnog liječnika da ga liječi.'"

Muhammadova nećakinja Janna Bhar (11) opisuje kako je obitelj molila vojnike da mu pomognu. “Rekli smo im da Muhammed nije dobro, ali oni su govorili da je dobro.”

Vojnici su zatim natjerali obitelj da napusti svoj dom. Obitelj je seda, dana svakodnevno kontaktirala Crveni križ, tražeći Bhara i moleći za njegovo liječenje, ali je humanitarna grupa prijavila da izraelska vojska ne sarađuje, izvijestio je Middle East Eye.

Jebril Bhar bio je prvi iz obitelji koji se vratio kući nakon što su se izraelske trupe povukle ranije ove sedmice. Pronašao je svog mlađeg brata kako leži mrtav. Oko tijela je bila krv, a na ruci podvez. Ovo je najvjerojatnije korišteno za zaustavljanje jakog krvarenja iz njegove nadlaktice. Jebril pokazuje na gazu korištenu za previjanje rane i primjećuje krv koja se zgrušala nakon što je stavljen stez.

"Pokušavali su zaustaviti krvarenje. Tada su ga ostavili bez šavova i njege. Samo ove osnovne mjere prve pomoći. Naravno, kao što vidite, Muhammed je već neko vrijeme bio mrtav jer su ga ostavili. Mislili smo da nije kod kuće. Ali pokazalo se da je sve to vrijeme krvario i ostao sam da umre. Naravno, vojska ga je napustila."

Tačan uzrok Bharove smrti nije jasan jer nije bilo obdukcije niti je izdana potvrda o smrti. Njegovo je tijelo brzo zakopano u jednoj uličici zbog stalne opasnosti od granatiranja.

"Morao sam ga pokopati blizu kuće", rekao je Jebril za Middle East Eye. “Između naše kuće i kuće mog strica ima otprilike metar prostora. Tu sam sahranio Muhammeda.”

Obitelj je pozvala na istragu njegove smrti.

Bharova smrt izazvala je bijes na društvenim mrežama.

"Imam brata s Downovim sindromom i autizmom poput Muhammeda, znam koliko bi bio ranjiv, zbunjen i uplašen", objavio je jedan korisnik na X. "Kako čitati priču o Muhammedu Bharu", upitao je drugi, "i osjećati išta osim beskrajne tuge zbog onoga što svijet dopušta da se dogodi? Mora da je bio tako uplašen."

Bharova majka rekla je da nikada neće zaboraviti scenu napada na njenog sina.

"Stalno vidim psa kako trga njega i njegovu ruku, a krv mu teče iz ruke", rekla je za BBC. "Stalno mi je pred očima, ne napušta me ni na trenutak. Nismo ga mogli spasiti, ni od njih ni od psa."

Skandal zbog naslova

BBC se zbog prvog naslova ovog teksta našao u centru skandala i udara javnosti.

Naime, slavna britanska medijska kuća tekst je prvi put naslovila sa "Čovjek iz Gaze s Down sindromom preminuo sam". Izazvalo je ovo revolt svekoliko svjetske javnosti, te je naslov uskoro promijenjen na verziju koja i trenutno stoji, a glasi:

"IDF-ov pas napao čovjeka iz Gaze koji ima Down sindrom i ostavio ga da umre, kaže majka za BBC"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije