Benjamina Karić o seminaru 'Od Balkana do Gaze': Čast je udisati isti zrak sa mirotvorcima

6
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić o seminaru 'Od Balkana do Gaze': Čast je udisati isti zrak sa mirotvorcima
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić i Motaz Azaiza

Palestinski novinar Motaz Azaiza stigao je u utorak ujutro, 9. jula, u Sarajevo. Nakon dolaska, Azaiza je govorio na seminaru "Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" koji se održao u Narodnom pozorištu u srijedu, 10. jula. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je prisustvovala ovom događaju, a povodom susreta s Azaizom se oglasila na svojoj Facebook stranici.

"Čast je udisati isti zrak sa ovim ljudima.", kazala je Karić i dodala:

"Ukazana mi je čast da danas, u našem Sarajevu, o Palestini govorim zajedno sa izuzetnim ljudima mirotvorcima: palestinskim fotoreporterom Motazom Azaizom, bivšim glavnim dopisnikom The Guardiana Davidom Hearstom, državnom ministricom za međunarodnu saradnju Katara Lolwah Rashid Al Khater, predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i stručnjakom za tranzicijsku pravdu Refikom Hodžićem".

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

"Na poziv Centra za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacije posvećene unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeere Balkans, danas sam učestvovala na seminaru „Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“. Ova tema ima poseban značaj za sve nas: za Srebrenicu, kada obilježavamo 29. godišnjicu genocida, najstrašnijeg zločina počinjenog u srcu Evrope nakon Drugog svjetskog rata; za Sarajevo, koje je preživjelo najdužu opsadu u historiji ratovanja; za ubijene u Prijedoru koji su morali nositi bijele trake; za Višegrad zbog „živih lomača“; za ubijenu mladost Tuzle" rekla je Karić...

Pogledajte trenutak kada je Motaz izašao pred sarajevsku publiku: Dočekan ovacijama uz istu poruku

Pogledajte trenutak kada je Motaz izašao pred sarajevsku publiku: Dočekan ovacijama uz istu poruku

"Reakcija svjetske javnosti na ove strašne i bolne rane na tijelu BiH, bila je: Nikad više!
Danas, tri decenije poslije, svjedoci smo strašnih zločina i genocida koji se provode nad narodom Palestine. Najmlađe žrtve, tek rođene, poput Fatime Nuhić u Srebrenici i Nabilah Naufal u Gazi, vječiti su podsjetnik da naš glas za istinu, pravdu i svetost ljudskog života, nikada ne smije utihnuti. Bosna i Hercegovina zna sve vrlo dobro! Neka bude pravda, pa makar i svijet propao!", zaključila je gradonačelnica Karić.

Čast je udisati isti zrak sa ovim ljudima. Ukazana mi je čast da danas, u našem Sarajevu, o Palestini govorim zajedno...

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Wednesday, July 10, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije