Živa se zapalila zbog zabrane gledanja nogometne utakmice

Radiosarajevo.ba
Živa se zapalila zbog zabrane gledanja nogometne utakmice
Foto: Dylan Martinez / Zbog zabrane gledanja nogometnih utakmica

Ona je žensko, šta ona radi na stadionu? Tako otprilike pojednostavljeno protumačeno glasi iransko pravilo koje sprječava žene da idu na nogometne utakmice.

To nije službeni zakon, ali se ta zabrana svejedno provodi.

“Blue girl”, kako joj je bio nadimak po bojama teheranskog kluba, podlegla je u bolnici povredama nastalima nakon što se živa zapalila ispred suda kako ne bi morala ići u zatvor služiti kaznu od šest mjeseci do dvije godine zatvora zato što je htjela jednom u životu kročiti na nogometni stadion, piše BBC, prenosi 24sata.hr.

Sve je učinila kako ju se ne bi primijetili kao ženu.

Obukla se kao muškarac, no raskrinkali su je. Uhapšena je u martu pod optužbom da je “neprimjereno nosila hidžab” te je provela tri dana u zatvoru, a zatim puštena na slobodu kada je platila jamčevinu uz zakazano suđenje.

Kada se pojavila na suđenju, saznala je da je odgođeno, a pri izlasku sa suda načula moguću kaznu zbog čega se odmah ispred suda zapalila pa u bolnici podlegla povredama.

Sahar je jednom u životu htjela pogledati uživo nogometnu utakmicu najpopularnijeg sporta na svijetu. Sahar Khodayari voljela je nogomet, a to joj je bilo zabranjeno. Njoj, kao i ostalim ženama u Iranu.

Izuzetak je bilo SP u Rusiji kada su i žene mogle gledati utakmice na teheranskom stadionu gdje je bilo organizirano zajedničko gledanje.

Iranski narod preko interneta potiče svjetske sportske organizacije da ne dozvoljavaju Iranu nastup na međunarodnim natjecanjima zbog stravičnog staromodnog "zakona" kojeg provode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije