Zemlje okupljene u Med 5 traže pravedniju podjelu migranata u EU

0
Radiosarajevo.ba
Zemlje okupljene u Med 5 traže pravedniju podjelu migranata u EU
AA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Pet mediteranskih zemalja okupljenih u skupini Med 5 - Španija, Italija, Grčka, Kipar i Malta - usuglasilo se oko zahtjeva Europskoj uniji za podjednakom podjelom migranata i pojačanim finansiranjem njihovog primanja kako ne bi podnosile najveći teret među 27 zemalja bloka.

Ministri unutarnjih poslova i migracija iz tih pet zemalja okupili su se na sastanku u Malagi kako bi ojačali zajedničku poziciju uoči pregovora o budućem Europskom paktu za migracije i azil.

Sastanak je završio zajedničkom deklaracijom u kojoj je navedeno kako tih pet članica "s najizloženijim granicama EU" smatra da borba protiv ilegalnih migracija treba imati kao "osnovu i prioritet" sprječavanje dolazaka u korijenu, čime bi se "zaustavila rastuća tendencija migracijskih valova".

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

"EU si ne može priuštiti čekanje da valovi migranata stignu na njene vanjske granice", navela je skupina Med 5, zatraživši "jačanje kapaciteta" u zemljama iz kojih dolaze migranti i u onima preko kojih putuju do EU. Također je zatražila i podizanje prihvatnih centara u tim vanjskim područjima i okolnim zemljama.

Da bi prevencija dolazaka bila efikasna, migracijska politika EU treba računati na "adekvatno finansiranje" i na podjelu odgovornosti u EU, piše u dokumentu.

Na taj bi način Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), nazivan glavnim financsjskim oruđem za posljedice nereguliranih migracija, bio "operativan na prioritetni način".

U zajedničkoj deklaraciji je također navedeno kako EU treba ostati ujedinjena i "govoriti jednim glasom" protiv korištenja nelegalne migracije u političke svrhe.

Sastanak održan u hotelu južnog španjolskog grada Malage uslijedio je nakon njihovog sastanka iz martu u Atini, ali i više telekonferencijskih susreta tokom posljednjih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije