Uznemirujući prizori: Policajci na američkoj granici vuku i bičuju migrante?

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujući prizori: Policajci na američkoj granici vuku i bičuju migrante?
PrtScr / Uznemirujući prizori s granice

Slike koje prikazuju granične agente na konjima kako vuku migrante u rijeku poput stoke potaknule su istragu u SAD -u.

Slike koje se naširoko dijele na društvenim mrežama pokazuju jahače kako koriste i bičeve protiv migranata i guraju ih natrag prema rijeci Rio Grande u Teksasu.

Ministar vanjske sigurnosti Alejandro Mayorkas kaže da će njegov odjel istražiti izvještaje o navodnom zlostavljanju. Rekao je da su policajci pokušavali "upravljati migrantima" koji su prelazili rijeku.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Oko 13.000 migranata, uglavnom iz Haitija, okupilo se u improviziranom kampu ispod mosta koji povezuje Del Rio s meksičkim Ciudad Acuñom na američko-meksičkoj granici.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je prizore jezivo gledati.

"Vidjela sam neke snimke. Nemam potpuni kontekst, ali ne mogu zamisliti koji bi kontekst ovo učinio prikladnim. Ipak, nemam dodatne detalje...no, svakako ne mislim da bi bilo ko ko je vidio te snimke pomislio da je to prihvatljivo ili primjereno."

Neki korisnici društvenih mreža rekli su da slike podsjećaju na nasilje viđeno u vrijeme ropstva u SAD -u.

Slike koje je snimio fotograf AFP-a Paul Ratje pokazuju Haićane kako idu naprijed -natrag preko granice kako bi pokupili hranu za svoje obitelji, a konji ih blokiraju.

"Neki od migranata počeli su trčati kako bi pokušali zaobići konjanike, a jedan od agenata uhvatio je Haićanina na slici za majicu i na kraju je zamahnuo bičem dok je konj kasao u krug", rekao je o paru pojedinih fotografija.

Ratje kaže da ne misli da je čovjek ozlijeđen; nedugo nakon toga, rekao je da su se "nekako smirili i počeli puštati ljude".

Šef američke granične patrole Raul Ortiz rekao je da se incident istražuje kako bi se osiguralo da nema "neprihvatljivih" odgovora njegovih službenika, dodajući da su djelovali u teškom okruženju, pokušavajući razlikovati migrante od krijumčara.

UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, priopćila je da nadzire protjerivanje SAD -a na Haiti, dodajući da je imperativ da ljudi koji se plaše progona imaju pristup azilu, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije