Amerika se bori sa migrantima: Deportovali 2.000 ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Amerika se bori sa migrantima: Deportovali 2.000 ljudi
Foto: EPA-EFE / Migranti

U posljednjih nekoliko sedmica oko 15.000 Haićana stiglo je u Del Rio, okupivši se u ogromnom improviziranom kampu ispod i blizu mosta.

Mnogi su se selili između dva grada, tražeći hranu i zalihe u Meksiku, dok njihovi članovi porodica čekaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neki koji su nedavno došli rekli su kako se zbog razornog potresa na Haitiju i ubistva predsjednika Jovenela Moïsea boje vratiti.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Od prošlog vikenda, SAD prebacuju avionima stotine Haićana nazad u njihovu zemlju, nakon što su preplavili američko-meksičku granicu u Del Riju u Teksasu, u nadi da će ući u Sjedinjene Američke Države.

Kako su objavili NBCNews 2.000 migranata je deportovano

"Danas u kampu ispod Međunarodnog mosta nema preostalih migranata", rekao je ministar sigurnosti Alejandro Mayorkas.

Istakao je kako će preostalim 12.400 sudije razmatrati status i mogućnost azila. 

Podsjećamo, SAD su dozvolile hiljadama migranata iz Haitija da uđu u SAD i zatraže azil, ali druge vraćaju u Haiti, na do sedam letova dnevno za Port-o-Prens, glavni grad, ili drugi najveći grad Kep-Haitien.

Bidenova administracija je kritikovana jer je poslala haićanske migrante, mnoge koji su već nekoliko godina u zemljama Centralne Amerike i Južne Amerike, natrag na Haiti kada se ta zemlja suočava s humanitarnom krizom nakon nedavnog potresa i uragana.

Zvanični odgovor doveo je do toga da je američki specijalni predstavnik za Haiti Daniel Foote podnio ostavku u četvrtak zbog, kako je nazvao, "nehumanog" postupanja administracije prema haićanskim migrantima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije