Zemlja u kojoj je u julu umro rekordan broj doktora: Brine nas mogući kolaps sistema

1
Radiosarajevo.ba
Zemlja u kojoj je u julu umro rekordan broj doktora: Brine nas mogući kolaps sistema
Foto: EPA-EFE / Indonezija

Indonezija u prvoj polovini jula ima nagli porast broja liječnika umrlih od posljedica COVID-19, paralelno s ukupnim porastom broja slučajeva zaraze u cijeloj zemlji zbog zaraznijeg delta soja koronavirusa.

U prvoj polovini jula, tačnije od 1. do 17., u Indoneziji je od COVID-19 umrlo 114 liječnika, što je do sada najveći broj smrtnih slučajeva u tom zanimanju u usporedbi s drugim sličnim razdobljima.

To je 20 posto od ukupnog broja smrti liječnika od COVID.19 od početka pandemije, izvijestilo je Indonezijsko udruženje liječnika (IDI) na online konferenciji za medije.

Mahesa Paranadipa iz IDI-ja rekao je da je udruženje zabrinuto jer se zdravstveni sistem zemlje možda neće moći više nositi s tom situacijom.

"Brine nas mogući kolaps sistema", rekao je Paranadipa, dodavši da su ovo procjene prema do sada prijavljenim podacima te da možda ima još slučajeva koji nisu prijavljeni.

Broj umrlih liječnika povećao se u Indoneziji, četvrtoj zemlji na svijetu po broju stanovnika, uprkos 95-postotnoj procijepljenosti među zdravstvenim radnicima.

Situacija je navela tamošnju vladu da za cijepljenje zdravstvenih zaposlenika uz kinesko cjepivo Sinovac koristi i cjepivo Moderna.

Zbog širenja delta soja koronavirusa, koji je zarazniji, Indonezija je posljednjih nekoliko dana, prema podacima Reutersovog mjerenja sedmodnevne incidencije, prijavila više novih slučajeva od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Po broju smrtnih slučajeva Indonezija je bila na drugom mjestu, odmah nakon Brazila.

Indonezija je u nedjelju objavila da ima 44.721 novozaraženog i 1093 nova slučaja smrti od covida-19. Zdravstveni stručnjaci nazivaju Indoneziju novim epicentrom pandemije.

Indonezijska vlada 3. srpnja je uvela stroga ograničenja kretanja kako bi usporila širenje virusa. Ograničenja bi se trebala ukinuti u utorak, no moguće je i da će se produžiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije