COVID-19 / U Indoneziji se obaraju rekordi: Naručuje se dodatni medicinski kisik!

13. 07. 2021. u 17:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Indonezija je prijavila rekordan broj slučajeva zaraze koronavirusom, a vlasti te zemlje objavile su planove za naručivanje tekućeg kisika kao i desetaka hiljada respiratora iz inostranstva za liječenje pacijenata.

Država jugoistočne Azije bori se protiv razornog vala pandemije koronavirusa kojeg je pokrenuo izuzetno zarazni delta soj zbog kojeg su zdravstveni sistemi u velikim problemima, piše HRT.

U utorak je u Indoneziji zabilježeno novih 47.899 slučajeva zaraze, što je šesti dnevni rekord u posljednjih deset dana, a otprilike sedmerostruko veći broj nego prije mjesec dana.

Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Indoneziji sada prelazi 2,6 miliona. Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa danas je iznosio 864, a ukupno ih je od početka pandemije 68.000.

Budući da su bolnice prepune u dijelovima gusto naseljenog otoka Java, potražnja za medicinskim kisikom nadmašila je proizvodni kapacitet od nešto više od 1.700 tona dnevno, javio je ministar zdravstva Budi Gunadai Sadikin.

"Potražnja za kisikom značajno je porasla, s 400 tona, na skoro 2000", kazao je Budi pred parlamentom te zemlje.

Uvoz dodatnih kreveta

Po njegovim riječima, čak je devet provincija prijavilo da je 80 posto njihovih bolničkih kreveta zauzeto, uključujući Jakartu i Zapadnu Javu, a vlada razmatra mogućnost uvoza dodatnih kreveta.

Nezavsina grupa za prikupljanje podataka Lapor javila je da su od juna 453 osobe umrle od koronavirusa u samoizolaciji.

Ministar Luhut Pandjaitan istakao je da je predsjednik Joko Widodo naredio ministrima da poduzmu sve mjere kako bi nabavili dodatan kisik za građane.

Luhut je za CNBC Indoneziju rekao i da "zemlja uvozi 40.000 tona tekućeg kisika i više od 40.000 prenosnih koncentratora kisika iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Japana kako bi se osobama s lakšim slučajevima omogućilo liječenje kod kuće".

"Predsjednik nam je naložio da ispitamo najgori mogući scenarij" , zaključio je Luhut.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA