Zemlja koja je bila najveće žarište pandemije u Evropi, sad se otvara

0
Fena
Zemlja koja je bila najveće žarište pandemije u Evropi, sad se otvara
Foto: EPA-EFE / Italia Rim Trevi

Barovi, restorani, kina i koncertne dvorane počet će s postepenim ponovnim otvaranjem u Italiji u ponedjeljak, u podsticaju za poslovne aktivnosti pogođene pandemijom koronavirusa, dok parlament raspravlja o vladinom planu oporavka vrijednom 220 milijardi eura iz sredstava Evropske unije.

Nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih kako bi se usporilo širenje drugog i trećeg vala COVID-19, Italija se nada da će posljednje ublažavanje mjera označiti početak nečega nalik na uobičajeno ljeto.

Tri četvrtine italijanskih regija od danas su uvrštene u "žutu kategoriju“ niskog rizika, dok će barovima i restoranima biti dopušteno da ponovo pokrenu usluge za stolovima u baštama, uključujući i po prvi put u šest mjeseci, u večernjim satima, iako policijski sat od 22.00 ostaje na snazi."

Italia Rim Trevi - undefined

Foto: EPA-EFE: Italia Rim Trevi

"Konačno! "- kazao je Daniele Vespa, 26-godišnji konobar u Baccanu, restoranu u blizini rimske fontane Trevi, dok je pripremao objekat za povratak gostiju.

"Nadajmo se da ćemo također moći raditi i unutra. Ove je početak povratka normalnosti", izjavio je on za AFP.

Kina, pozorišta i koncertne dvorane također mogu raditi s 50 posto kapaciteta, nakon čega će uslijediti otvaranje bazena, teretana, sportskih dešavanja i tematskih parova do 1. jula.

Premijer Mario Draghi bio je pod intenzivnim pritiskom regionalnih vlada i sve učestalijih uličnih protesta da ublaži restrikcije, dok se Italija bori protiv najteže recesije od Drugog svjetskog rata.

On je priznao da je prihvatio "ukalkulirani rizik“, dok brojke prijema u jedinice intenzivne njege opadaju, ali broj preminulih još iznosi više od 300 svakoga dana, rastući na ukupno više od 119.000.

Program vakcinacije dobija na tempu dok je više od 17,5 miliona vakcina utrošeno do sada u zemlji od oko 60 miliona stanovnika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije