Italija: Vakcina protiv COVID-a obavezna za sve zdravstvene radnike

0
Radiosarajevo.ba
Italija: Vakcina protiv COVID-a obavezna za sve zdravstvene radnike
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija u Italiji

Svi zdravstveni radnici u Italiji moraju se vakcinisati protiv koronavirusa, saopćila je vlada ove zemlje u srijedu, javlja Reuters.

Javnost u Italiji - zemlji kojoj ne nedostaje antivaksera - zgrožena je nakon što je nedavno otkriven niz COVID klastera u bolnicama, u kojima je osoblje odbilo primiti vakcinu. Mnogi su oštri u kritikama ovih odluka, pogotovo jer je u Italiji dosad 109 hiljada ljudi umrlo od ove infekcije. 

Dekretom od od srijede, koji je odobrio kabinet premijera Maria Draghija, kaže se da su zdravstveni radnici, uključujući farmaceute, "dužni primiti vakcinu". Oni koji odbiju mogli bi biti suspendirani bez plaće do kraja godine.

"Cilj mjere je zaštititi što je više moguće i medicinsko i drugo osoblje i one koji su u okruženjima koja bi mogla biti izloženija riziku od zaraze", saopćeno je iz Vlade Italije.

Dekretom je također uvedena pravna zaštita za one koji daju vakcinu, što je mjera koju su zatražili ljekari i medicinske sestre nakon što su medicinari bili pod istragom zbog ubistva iz nehata nakon smrti cijepljenog muškarca na Siciliji.

Italija, čiju je kampanju vakcinacije omelo kašnjenje u opskrbi što je pogodilo i druge zemlje Europske unije, planira da će u aprilu doseći 500.000 vakcinisanih dnevno (sad je taj broj oko 230.000).

Otprilike 10 miliona doza dali su od kraja decembra, a oko 3,1 milion italijanskog stanovništva (60 miliona stanovnika) primilo je obje doze.

Italija je posljednjih mjesec dana zabilježila ponovni rast infekcija i smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije